Kazahstāna piedāvā Latvijai veidot loģistikas centru uz Ķīnas-Kazahstānas robežas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Kazahstānas dzelzceļa kompānija «Kazakstan temir žoli» rosina Latvijai veidot kopīgu loģistikas centru uz Ķīnas-Kazahstānas robežas, pirmdien izstādē «Astana Expo 2017» notiekošajā Tranzīta un loģistikas nedēļā sacīja «Kazakstan temir žoli» valdes priekšsēdētājs Kanats Alpisbajevs.

Viņš informēja, ka Kazahstānā ir izveidota brīvā ekonomiskā zona «Horgosa-Austrumu vārti» uz Ķīnas-Kazahstānas robežas, kurā ir industriālā zona, loģistikas centrs, kā arī konteinerkravu «sausā osta» gandrīz 150 hektāru platībā.

«Lai audzētu starpvalstu pārvadājumu apmērmu, mums ir jākoncentrējas uz konteineriem nevis ģenerālkravām. Tādēļ ierosinu «Horgosas-Austrumu vārtu» teritorijā izveidot kopīgu loģistikas centru kas ļautu daudz efektīvāk formēt kravas un konteinervilcienus no Ķīnas robežas uz Latviju. Tāpat arī aicinu veidot kopīgu transporta tarifu politiku,» sacīja Alpisbajevs.

Viņš arī atzīmēja, ka Latvijas-Kazahstānas savstarpējā kravu apgrozījumā maksimums tika sasniegts 2012.gadā - 3,4 miljoni tonnu, bet pēc tam kravu plūsma sāka samazināties. Tajā pašā laikā «Kazakstan temir žoli» konteinerpārvadājumu apmērs pērn ir audzis divas reizes.

Kazahstānas dzelzceļa vadītājs piebilda, ka laikā no 2008.gada līdz 2016.gadam Kazahstāna dažādu Eirāzijas maršrutu attīstībā investējusi 26 miljardus ASV dolāru, bet līdz 2020.gadam plānots investēt vēl sešus miljardus ASV dolāru. Neatkarības gados Kazahstāna uzbūvējusi 2200 kilometru jaunu dzelzceļa līniju.

Izstāde «Expo 2017» notiek no 2017.gada 10.jūnija līdz 10.septembrim Astanā, Kazahstānā. Sagaidāms, ka izstādi apmeklēs 2,5 miljoni dalībnieku. «Expo Astana 2017» tēma ir «Nākotnes enerģija», bet Latvijas paviljona vadmotīvs ir «Enerģija ir mūsu dabā» («Energy is in our nature»).

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu