Igaunijas eksports maijā pieaudzis par 15%, bet imports - par 14%

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Igaunijas eksporta apjoms šā gada maijā salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies par 15%, bet imports pieaudzis par 14%, pirmdien ziņo valsts statistikas birojs.

Igaunijas ārējo tirdzniecību maijā galvenokārt veicināja minerālu produkcijas eksporta un importa apjoma būtisks kāpums.

Igaunijas preču eksporta apmērs maijā sasniedza 1,2 miljardus eiro, bet importa apmērs - 1,3 miljardus eiro pašreizējās cenās. Ārējās tirdzniecības deficīts bija 153 miljoni eiro, salīdzinot ar 147 miljoniem eiro pagājušā gada piektajā mēnesī.

Visvairāk Igaunijas eksportēto preču maijā nonāca Somijā (16%), Zviedrijā (14%) un Latvijā (9%). Lielākais pieaugums bijis eksportā uz Krieviju, Kanādu, Saūda Arābiju un Vāciju, bet krasākais samazinājums reģistrēts eksportā uz Zviedriju.

Maijā Igaunija visvairāk eksportēja elektrisko aprīkojumu, kam sekoja koksne un tās produkcija, kā arī minerālu produkcija. Gada izteiksmē maijā visvairāk pieauga minerālu produkcijas eksports, savukārt straujāko eksporta kritumu piedzīvoja elektriskais aprīkojums.

Igaunijas izcelsmes preces maijā veidoja 72% no eksporta kopapmēra. Gada izteiksmē Igaunijas izcelsmes preču eksports palielinājās par 12%, bet reeksports pieauga par 25%.

Igaunijas lielākā importa partnere maijā bija Somija, no kuras ievesti 12% no Igaunijas gada piektajā mēnesī importētā, Vācija (11%), kā arī Lietuva un Zviedrija (no abām valstīm 9%). Visvairāk pieauga imports no Krievijas un Zviedrijas, bet imports no Ungārijas piedzīvoja lielāko kritumu.

Maijā Igaunijā visvairāk importēja transporta aprīkojumu, elektrisko aprīkojumu, minerālu produkciju, mehāniskās ierīces, lauksaimniecības produkciju un pārtikas pusfabrikātus. Visvairāk pieauga minerālu produkcijas un parastie metālu un to produkcijas imports, bet visvairāk samazinājās elektriskā aprīkojuma imports.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu