G20 aicina cīnīties pret protekcionismu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules ekonomiski attīstītākās valstis, kuru līderi pulcējušies uz G20 samitu Hamburgā, sestdien pauduši apņēmību cīnīties pret protekcionismu un veicināt starptautisko tirdzniecību, taču vienlaikus, atraduši veidu, kā pielāgoties ASV prezidenta Donalda Trampa ekonomiskā nacionālisma politikai, liecina galotņu sanāksmes gala dokuments, kas nonācis aģentūras DPA rīcībā.

«Mēs saglabāsim atvērtus tirgus, atzīstot savstarpēji izdevīgas tirdzniecības un investīciju tīklošanās, kā arī nediskriminācijas principa nozīmi,» teikts samita komunikē.

Dokumentā uzsvērts, ka valstis, kuras kopumā pārstāv 85% pasaules ekonomiskās aktivitātes, «turpinās cīnīties pret protekcionismu un negodīgas tirdzniecības praksi», taču vienlaikus tās atzīst «leģitīmu aizsardzības mehānismu lomu tirdzniecībā».

Šāds formulējums bijis nepieciešams, lai pārliecinātu Trampu atbalstīt samita paziņojumu par cīņu pret protekcionismu.

G20 aicina grupas dalībvalstis, īpaši Ķīnu, ierobežot savu tērauda pārprodukciju, uz ko Vašingtona draudējusi reaģēt ar sankcijām.

Samita komunikē arī teikts, ka G20 apņemas «stiprināt sadarbību tirdzniecībā un investīcijās», kas ir svarīgs instruments ekonomikas izaugsmes, produktivitātes, inovāciju, jaunu darbavietu radīšanas un attīstības veicināšanai.

G20 līderi pauduši arī apņēmību vērsties pret cilvēku kontrabandistiem, lai risinātu globālo migrācijas krīzi.

Tajā pašā laikā Tramps palicis izolācijā klimata pārmaiņu jautājumā, jo pārējās G20 dalībvalstis nākušas klajā ar aicinājumu, cik vien ātri iespējams, pilnībā īstenot Parīzes klimata vienošanos, no kuras ASV pagājušajā mēnesī izstājās.

Samita dalībnieki noraidījuši ASV prezidenta aicinājumu pārskatīt Parīzes vienošanos, uzsverot, ka šis līgums esot «neatgriezenisks».

«Mēs pieņemam zināšanai, ka Amerikas Savienotās Valstis izstājas no Parīzes vienošanās,» teikts samita komunikē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu