Nākotnes pensionāri apdraudēti: iemaksas 1. un 2.pensiju līmenī nepietiekamas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nepietiekamais līdzekļu apjoms, kurš pašlaik nonāk Latvijas trīs pakāpju pensiju sistēmas 2. un 3. līmenī nākotnē var radīt lielas problēmas, jo nākotnes pensionāriem nespēs nodrošināt pienācīgu pensijas apmēru

Kā intervijā aģentūrai LETA atzina jaunā pensiju pārvaldnieka "Indexo" valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis, Trīs līmeņu pensiju sistēmas ieviešanas brīdis bija rūpīgi izvēlēts. Šī gadsimta sākumā bija ļoti labvēlīgs iespēju "logs", jo astoņdesmito gadu beigās bija liels jaundzimušo skaits un šie cilvēki tieši parādījās darba tirgū. Šis faktors deva iespēju novirzīt daļu nodokļu naudas no pirmā pensiju līmeņa otrajam līmenim. Tāpat bija izstrādāts plāns, ka iemaksām 2.pensiju līmenī lēnām bija jāpieaug līdz 10% vai pat 12%. Pirmskrīzes periodā iemaksas pakāpeniski tika palielinātas līdz 8%, tad bija krīze un iemaksas samazināja līdz 2%, un nauda, kurai vajadzēja nonākt pensiju sistēmā, tika iztērēta tā brīža vajadzību segšanai. Tagad iemaksu līmenis atkal ir atgriezies līdz 6%. Protams, ka 6% ir labāk nekā 2%, bet 6% noteikti nav pietiekami," atgādināja Siksnis.

Viņš uzsvēra, ka ar pašreizējo iemaksu apjomu 1. un 2.pensiju līmenis nespēs nodrošināt pārtikušas vecumdienas.

«Tādēļ cilvēkiem ir vai nu pašiem jāiesaistās trešajā pensiju līmenī, vai jāmēģina līdzekļi uzkrāt citādāk. 2.līmeņu iemaksu palielinājums līdz sākotnēji iecerētajiem 10% būtu ļoti nozīmīgs atspaids. Konsekvences šādam lēmumam savukārt ir tādas, ka mēs daļu līdzekļu tērējam nevis šodienas vajadzībām, bet atlicinām nākotnei. Tādēļ tā ir diezgan griezīga politiska dilemma. Vienlaikus, ja ekonomika attīstās un nodokļu ieņēmumi aug, tad tomēr šo līmeni vajadzētu celt -, ja nevaram atļauties uzreiz par 1 vai 2, tad vismaz pamazām par 0,5 procentpunktiem. Tas noteikti ir jādara,» uzsvēra «Indexo» vadītājs.

Tāpat kā bezatbildīgus viņš nodēvēja politiķu ierosinājumus 2.pensiju līmenī uzkrātos līdzekļus atvēlēt citiem mērķiem, piemēram, ceļu remontiem.

«Pasaules prakse ir pensiju naudu nevis pakļaut politiskajai dienas kārtībai, bet uzticēt to privātiem pārvaldniekiem, kuru uzdevums ir skatīties, kur naudu ir visgudrāk ieguldīt. Ja Satiksmes ministrija vai jebkura cita institūcija spētu radīt finanšu instrumentus, kuri pārliecinātu pārvaldniekus, ka ceļos ieguldīt ir ļoti izdevīgi, visi to darīs tāpat. Savukārt, ja administratīvi tiek pateikts, ka visiem ir jāiegulda ceļos vai jādara vēl kaut kas, tā būtu katastrofa. Protams, ka pensiju plānos uzkrātie trīs miljardi eiro ir liela nauda un šis apmērs tikai augs. Pēc dažiem gadiem tie jau būs pieci miljardi un pēc tam vēl vairāk. Tādēļ kādam vienmēr būs kārdinājums šo naudu pārdalīt, novirzīt, izmantot un apgūt. Tas ir tāpat kā ar krājkasīti - bērnībā katrs esam cūciņā metuši naudu, krājuši konkrētam mērķim un paralēli vienmēr cīnījušies ar kārdinājumu to sasist pirms laika un naudu izmantot kādām acumirklīgām vajadzībām,» pauda Siksnis.

Viņš atgādināja, ka 2.pensiju līmenī uzkrātie trīs miljardi ir nākotnes pensijas uzkrājumi vairāk nekā miljonam mūsu valsts iedzīvotāju, no kuru nodokļiem šī nauda ir ieturēta. «Tieši tā pret to ir jāattiecas. Tā nav kokā izaugusi nauda un to nedrīkst vienkārši tā paņemt un iztērēt šodienas vajadzībām,» uzsvēra Siksnis.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2017.gada 16.maijā izsniedza «Indexo» licenci ieguldījumu pārvaldes pakalpojumu sniegšanai ar pamatdarbību valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu