Nākamgad azartspēļu automātiem un spēļu galdiem par 30% paaugstinās nodokļus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nākamgad azartspēļu automātiem un spēļu galdiem par 30% paaugstinās nodokļa likmes, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi likumā «Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli», kas izstrādāti nodokļu reformas ietvarā.

Ar likuma grozījumiem paredzēts no 2018.gada 1.janvāra paaugstināt azartspēļu automātiem un spēļu galdiem nodokļa likmes par 30%.

Likuma grozījumi paredz, ka azartspēļu nodokļa likme ruletei un kāršu un kauliņu spēlei par katru galdu par kalendāro gadu pieaugs no 18 000 eiro uz 23 400 eiro, kā arī pieaugs azartspēļu nodokļa likme videospēlēm un mehāniskajiem automātiem par katra automāta katru spēles vietu - par kalendāro gadu no 3204 eiro uz 4164 eiro.

Finanšu ministrijā norādīja, ka likuma grozījumi attieksies uz patlaban 13 aktīviem azartspēļu rīkotājiem Latvijā.

Likuma grozījumu rezultātā valsts budžets 2018.gadā papildu iegūs 8,25 miljonus eiro, bet nākamajos divos gados - deviņus miljonus eiro.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) valdības sēdē pauda, ka azartspēļu nozare stabili aug ik gadu, arī peļņas rādītāji ir labi, turklāt pēdējos trijos gados jomā nav bijis nodokļu likmju pieaugums.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka nodokļu likmju necelšana pēdējos gados saistīta ar vienošanos no 2019.gada vienotā tīklā saslēgt visus spēļu automātus.

Savukārt pret plānu palielināt nodokļu likmes iebilda Latvijas Spēļu biznesa asociācijas pārstāvis. Pēc viņa teiktām valdība vēlas, palielinot nodokļu likmes, gūt papildu astoņus miljonus eiro ik gadu, aktuāls ir jautājums, vai nozare to spēs izpildīt.

Asociācijas pārstāvis uzsvēra - attiecīgā fiskālā prognoze balstītā pieņēmumā, ka apgrozījums nozarē saglabāsies pašreizējā līmenī, taču, pieaugot nodokļu likmēm par 30%, tas nav iespējams. Tā vietā fiskālā ietekme varot būt pat negatīva.

Nozares ieskatā papildu ieņēmumus budžetā var gūt, stiprinot kontroli attiecīgajā jomā.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) un izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) sēdē aicināja pievērsties arī interaktīvajām azartspēlēm internetā.

Tāpat Reirs atzīmēja, ka laikā, kad vadīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, vairākkārt saskāries ar jautājumu par nodokļu apmēru nozarē un plānotais nodokļu likmju pieauguma apmērs nav samērīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu