Aptauja: 20% iedzīvotāju ceļojuma laikā ir svarīga politiskā drošība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Politisko drošību ceļojuma laikā par svarīgu uzskata 20% Latvijas iedzīvotāju, liecina jaunākā «»Baltic International Bank» Latvijas barometra» aptauja.

Ņemot vērā aktuālos notikumus pasaulē, visvairāk par to interesējas jaunieši, proti, iedzīvotāji līdz 24 gadu vecumam (24%), kā arī aptaujātie 45 līdz 54 gadu vecumā (24%).

Aptaujas dati liecina, ka, izvēloties ceļojuma galamērķi, vairums iedzīvotāju visās vecuma grupās visvairāk pievērš uzmanību ceļa izmaksām (47%). Jaunieši līdz 24 gadu vecumam (42%) atzinuši, ka pievērš uzmanību arī klimatam un laika apstākļiem, aptaujātie 25 līdz 45 gadu vecumā (40%) izvērtē arī vispārējās uzturēšanās izmaksas, savukārt iedzīvotājiem pēc 55 gadu vecuma (23%) svarīg ir arī viegla un ērta nokļūšana līdz galamērķim.

Noskaidrojot, kur respondenti visbiežāk iegūst līdzekļus ceļošanai, 63% aptaujāto norādījuši, ka izmanto iekrājumus. Vienlaikus 22% gados jauni cilvēki - līdz 34 gadu vecumam - ceļošanai izmanto arī dāvanas, prēmijas vai samaksu par kādu papildus darbu, tikmēr 58% iedzīvotāju pēc 45 gadu vecuma norādījuši, ka nav devušies tādos ceļojumos, kuros būtu nepieciešams iekrāt vai aizņemties. Tāpat aptaujātie atzīmējuši, ka aizņemties līdzekļus ceļošanai ir nācies reti, tomēr tieši iedzīvotāji līdz 34 gadiem divreiz biežāk nekā aptaujātie citās vecuma grupās ceļojuma vajadzībām ir ņēmuši kredītu.

Atbilstoši aptaujas datiem mierīgai atpūtai Latvijā priekšroku dod 53% valsts iedzīvotāju. Mierīgas atpūtas baudītāji ir gan sievietes (56%), gan vīrieši (50%), tomēr sievietes mierīgu pastaigu pa pilsētu vai atpūtu pludmalē izbauda biežāk nekā vīrieši.

Izvērtējot citus atpūtas veidus, sievietes biežāk par vīriešiem Latvijā izvēlas apskatīt vēstures, arhitektūras, dabas un kultūras pieminekļus (sievietes - 28%, vīrieši - 19%), tikmēr vīrieši (16%) vairāk par sievietēm (10%) nododas aktīvai atpūtai, piemēram, slēpošanai, sērfošana vai braukšanai ar laivām.

Pēc aptaujas datiem, sievietes ceļo biežāk nekā vīrieši - 71% aptaujāto sieviešu norādījušas, ka ceļo pa Latviju vismaz reizi gadā vai biežāk, tikmēr 42% vīriešu Latvijas apskatei laiku atvēl retāk.

Attiecībā uz ārzemju ceļojumiem, sieviešu un vīriešu starpā situācija ir diezgan līdzīga – vismaz reizi gadā ceļojumiem laiku atlicina 38% sieviešu un 33% vīriešu. Aktīvākie ceļotāji iedzīvotāji vecumā līdz 34 gadiem (23%), savukārt aptaujātie pēc 55 gadu vecuma (41%) biežāk atzinuši, ka tūrisma ceļojumos uz ārzemēm nedodas.

Noskaidrojot, cik kāri uz ceļošanu ir iedzīvotāji Latvijas reģionos, secināts, ka visaktīvāk ceļojumos pa Latviju brauc vidzemnieki (69%) un zemgalieši (67%), bet ceļojumos uz ārzemēm – latgalieši (33%).

«»Baltic International Bank» Latvijas barometrs» ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu