Gaļas produktus ar samazinātu sāls daudzumu pērk vāji un arī skolēniem tie negaršo

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas skolēniem negaršo gaļas produkti ar samazinātu sāls daudzumu, kurus viņiem jāēd saskaņā ar Veselības ministrijas (VM) pērn pieņemtajiem Ministru kabineta noteikumiem par uztura normām skolās, teica gaļas pārstrādes uzņēmuma «Forevers» valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans.

«Šādus produktus tirgū pērk slikti, un, cik zinu, tad arī skolēni tos ne pārāk ir iemīļojuši. Bērni taču pierod pie tā, ko ēd mājās. Kad viņam skolā dod produktu ar samazinātu sāls daudzumu, tas viņiem gluži vienkārši negaršo,» sacīja Ždans.

Kompānijas vadītājs piebilda, ka skolās un valsts iestādēs pārdod tikai 2-3% no savas produkcijas kopējā apgrozījuma. «Tirgū kopumā produktus ar samazinātu sāls saturu pērk vāji, savukārt skolām ražojam atsevišķu produktu līniju. Tādēļ mēs esam nonākuši situācijā, ka, no vienas puses, šādi produkti ir jāražo, bet, no otras puses, to realizācija ir ļoti ierobežota,» teica Ždans.

Viņš apšaubīja, ka tādējādi iespējas sasniegt valsts izvirzītos mērķus attiecībā uz veselīgu uzturu. «Ja mēs pārdodam 1000 tonnas cīsiņu ar tradicionālu sāls daudzumu un 100 kilogramus cīsiņu ar samazinātu sāls daudzumu - tad kurš ir sācis veselīgāk ēst? Vai izvirzītie mērķi tiek sasniegti un

vai jautājums nav jārisina kompleksi, ceļot arī iedzīvotāju izglītības līmeni, nevis tikai izstrādājot īpašus noteikumus atsevišķām pārtikas produktu grupām,»

retoriski vaicāja «Forevers» valdes priekšsēdētājs.

Pērn 2.februārī pieņēma grozījumus VM izstrādātajos Ministru kabineta noteikumos par uztura normām skolās.

Tostarp noteikumos minēts, ka miltu konditorejas izstrādājumus varēs iekļaut ēdienreizēs, kas norisinās ne ātrāk kā plkst.11. Ņemot vērā, ka viens no veselīga un sabalansēta uztura pamatelementiem ir saliktiem ogļhidrātiem bagāti pārtikas produkti, noteikumi papildināti ar maizi, bez daļēji hidrogenētiem augu taukiem, kas satur vismaz 5 g šķiedrvielu uz 100 g produkta un ne vairāk kā 1,25 g pievienotā sāls uz 100 g produkta un ne vairāk kā 5 g pievienotā cukura uz 100 g produkta.

Arī sausmaizītēm, sausiņiem un barankām noteikts maksimāli pieļaujamais sāls daudzums -

ne vairāk kā 1,25 g sāls uz 100 g produkta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu