PVD saņēmis oficiālu informāciju no EK par Āfrikas cūku mēra konstatēšanu pirmoreiz Čehijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests ir saņēmis oficiālu informāciju no Eiropas Komisijas par to, ka Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pirmo reizi ir konstatēts Čehijā, liecina PVD šodien izvietotā informācija Zemkopības ministrijas (ZM) mājaslapā.

ĀCM laboratoriski apstiprināts divām atrastajām mirušām mežacūkām Zlīnas reģionā, apmēram 300 kilometru attālumā no Prāgas.

Par vienu mirušo mežacūku Čehijas Reģionālā veterinārā pārvalde informāciju saņēma 21. jūnijā, tika veikta laboratoriskā izmeklēšana. 22. jūnijā, netālu no iepriekšējās mežacūkas atrašanas vietas, tika atrasta otra nobeigusies mežacūka. Saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti 26. jūnijā apstiprināja ĀCM vīrusu pirmajai atrastajai mežacūkai, turpretī otrai meža cūkai ĀCM tika apstiprināts 27. jūnijā.

Čehijas Veterinārais dienests informējis, ka ir ieviesis visus aizsardzības un uzraudzības pasākumus, saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvajiem dokumentiem.

LETA jau ziņoja, ka ĀCM Latvijā mežacūku populācijā līdz šim šogad konstatēts 618 meža cūkai 67 novadu 146 pagastos. Latvijā ĀCM pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu