ECB: Mājsaimniecību kreditēšana maijā sasniegusi astoņu gadu augstāko līmeni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Mājsaimniecību kreditēšanas eirozonā apmērs maijā sasniedzis astoņu gadu augstāko līmeni, liecina Eiropas Centrālās bankas (ECB) dati, kas publiskoti laikā, kad arvien vairāk tiek runāts par jaunas uzticības eirozonai vilni.

Aizdevumu mājsaimniecībām apmērs pagājušajā mēnesī gada izteiksmē pieauga par 2,6%. Aprīlī pieaugums bija 2,4%, kas bija straujākais kāpums kopš 2009.gada marta.

Savukārt aizdevumi uzņēmumiem maijā pieauga par 2,4%, izaugsmes tempam saglabājoties stabilam. Kopējais aizdevumu apjoms privātajam sektoram arī piedzīvoja stabilu izaugsmi 2,6% apmērā.

ECB vadības pārstāvji pēdējā laikā publiskās runās ir uzstājuši, ka bankas veiktie pasākumi, lai atvieglotu kredītu pieejamību mājsaimniecībām un uzņēmumiem ir snieguši vēlamo rezultātu, nodrošinot tik ļoti nepieciešamo stimulu finanšu krīzes satricinātajai ekonomikai.

ECB piedāvāja lētus aizdevumus bankām, līdz visu laiku zemākajam līmenim pazemināja procentu likmes un ik mēnesi ar obligāciju uzpirkšanas programmu turpina ieplūdināt miljardiem eiro finanšu sistēmā.

Atvieglojot kredītu pieejamību, eirozonas centrālā banka cenšas stimulēt ekonomikas izaugsmi un virzīt inflāciju uz mērķrādītāju, kas ir nedaudz zem 2%.

ECB šomēnes publiskotajās jaunākajās prognozēs ir paaugstinājusi ekonomikas izaugsmes prognozes tuvākajiem gadiem, tomēr tā lēš, ka inflācija joprojām nesasniegs mērķrādītāju.

Bankas prezidents Mario Dragi otrdien uzteica «jaunu uzticības vilni» eirozonas ekonomikā, kas varētu atbloķēt pieprasījumu un investīcijas laikā, kad uzlabojas ekonomikas rādītāji un gaist politiskie riski.

Tomēr, neskatoties uz optimismu, ECB prezidents brīdināja pret pārmaiņām eirozonas monetārajā politikā. Lai gan deflācijas riski ir mazinājušies, «inflācijas dinamika pagaidām nav ilgstoša un pašpietiekama. Tādēļ mūsu monetārajai politikai ir jābūt neatlaidīgai,» viņš klāstīja.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu