«Baltikums Bank» plāno veikt iekšējās kontroles sistēmas uzlabojumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

«Baltikums Bank», kas strādā ar zīmolu «BlueOrange», sadarbībā ar starptautisku kompāniju plāno veikt būtiskus iekšējās kontroles sistēmas uzlabojumus noziedzīgu darījumu identificēšanai, atzina bankas pārstāvji, komentējot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) bankai piemēroto soda naudu par iesaisti starptautisko sankciju pret Ziemeļkoreju apiešanā.

«Balstoties uz FKTK veiktās pārbaudes rezultātiem, kas uzsākta pamatojoties uz starptautisko partneru sniegto informāciju, tika konstatēts, ka 2011.-2013.gada periodā trīs bankas klienti veica dažus maksājumus, kuru mērķis, iespējams, bija saistīts ar starptautisko sankciju apiešanu. Pamatojoties uz starptautisko partneru izmeklēšanas rezultātiem, FKTK ir secinājusi, ka banka ir pastarpināti tikusi izmantota sankciju režīma apiešanai,» klāstīja bankā.

Vienlaikus «Baltikums Bank» pārstāvji norādīja, ka minētie pārskaitījumi netika veikti un netika saņemti par labu personām, kas ir iekļautas sankciju sarakstos. Tāpat FKTK ir atzinusi, ka konkrētajos apstākļos nebija iespējams konstatēt tiešu sakarību starp sankciju režīma pārkāpumu un bankas pārkāpumu klientu izpētes jautājumā. Tādējādi bankas darbībā nav konstatēts apzināts pārkāpums.

«Atbilstoši konstatētajiem faktiskajiem apstākļiem, FKTK ir atzinusi, ka bankas pieļauto pārkāpumu skaits ir neliels, tāpat neliels ir arī klientu skaits un darījumu apmērs, attiecībā uz kuriem ir konstatēti pārkāpumi. Tāpat FKTK ir atzinusi, ka bankas pārkāpumi vērtējami kā nebūtiski, secinot, ka «Baltikums Bank», tāpat kā vairākas citas bankas, noziedzīgu darījumu veikšanai ir tikusi izmantota, organizējot sarežģītu darījumu shēmas sankciju apiešanai un realizācijai izmantojot pārskaitījumus starp vairāku valstu banku klientiem,» klāstīja bankā.

Pēc «Baltikums Bank» pārstāvju minētā, banka sadarbojas ar FKTK un ir apņēmusies veikt būtiskus iekšējās kontroles sistēmas uzlabojumus.

«Baltikums Bank» ir noslēgusi ar FKTK administratīvo līgumu, tādējādi izbeidzot FKTK ierosināto administratīvo lietu, pusēm vienojoties par konkrētu pasākumu plānu. Atbilstoši noslēgtajam administratīvajam līgumam banka ir uzņēmusies saistības noteiktā laika periodā uzlabot iekšējās kontroles sistēmu klientu darījumu uzraudzībai un starptautisko sankciju ievērošanai. Tāpat banka ir apņēmusies samaksāt sodu 35 575 eiro apmērā valsts budžetā. «Noslēgtais administratīvais līgums ir labprātīgs bankas lēmums, kas vērsts uz izlīguma noslēgšanu un konstatēto trūkumu novēršanu attiecībā uz klientu izpēti un viņu darījumu uzraudzību,» piebilda bankā.

Tāpat bankā norādīja, ka «Baltikums Bank» kopš 2013.gada ir veikusi un turpina veikt būtiskus iekšējās kontroles sistēmas uzlabojumus un nepieciešamos pasākumus darbības pilnveidošanai un efektivitātes nodrošināšanai, kas ļauj identificēt noziedzīgu darījumu pazīmes, ieviešot un pilnveidojot virkni automatizētas monitoringa sistēmas, kā arī būtiski palielinot darbinieku skaitu un nodrošinot patstāvīgus apmācības un kvalifikācijas celšanas pasākumus. Tāpat banka turpinās padziļinātu klientu darījumu uzraudzību, pastiprinātu uzmanību pievēršot klientu sadarbības partneriem paaugstināta riska ģeogrāfiskajos reģionos. «Ir jāatzīmē, ka minētajiem klientiem banka ir izbeigusi sniegt finanšu pakalpojumus jau 2012.-2013.gados,» uzsvēra bankā.

Banka arī izstrādās pasākumu plānu, lai maksimāli efektivizētu un uzlabotu iekšējās kontroles sistēmu noziedzīgu darījumu identificēšanai. To banka darīs sadarbībā ar starptautisku kompāniju, kurai ir uzkrāta liela pieredze noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) un starptautisko sankciju ievērošanas kontroles jautājumos.

«Jāuzsver, ka 2016.gadā piesaistīto ASV konsultantu veiktais starptautiskais audits NILLTFN jautājumos ir ļāvis bankai jau aizvadītā gada laikā ievērojami pastiprināt iekšējās kontroles sistēmu, lai iespējami savlaicīgi konstatētu aizdomīgus darījumus un nepieļautu, ka banka tiek izmantota starptautisko sankciju apiešanai. Banka nodrošina jaunāko likumdošanas prasību nepārtrauktu ieviešanu, kā arī seko labākajai starptautiskajai praksei, ko savā darbā piemēro bankas visā pasaulē,» pauda bankas pārstāvji.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka FKTK piemērojusi soda naudu «Reģionālajai investīciju bankai», «Baltikums Bank» un «Privatbank» kopumā 641 514 eiro apmērā. Pārkāpumi bankās ir saistīti ar klientu izpēti, kas ietver arī darījumu uzraudzību un nepietiekamu informācijas iegūšanu par klientu norādītājiem patiesajiem labuma guvējiem un veiktajiem darījumiem. Vairākos gadījumos laika posmā no 2009. līdz 2015.gadam daži no minēto banku klientiem, izmantojot ārzonas teritorijās reģistrētus uzņēmumus un sarežģītas darījumu ķēdes, no saviem kontiem veikuši pārskaitījumus, lai apietu pret Ziemeļkoreju noteikto starptautisko sankciju prasības.

Pēc aktīvu apmēra «Baltikums Bank» 2017.gada marta beigās bija devītā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Latvijas kompānija BBG.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu