Valūtas maiņas uzņēmuma «Tavex» apgrozījums pērn samazinājies par 7,4%; peļņa pieaugusi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valūtas maiņas uzņēmuma un zelta tirgotāja SIA «Tavex» apgrozījums pagājušajā gadā bija 15,584 miljoni eiro, kas ir par 7,4% mazāk nekā, bet kompānijas peļņa pieauga par 10,8% un bija 568 803 eiro, liecina «Firmas.lv» dati.

Tostarp «Tavex» ieņēmumi no zelta izstrādājumu un investīciju zelta pārdošanas bija 14,069 miljoni eiro, kas ir par 11,1% mazāk nekā 2015.gadā, neto rezultāts no valūtas maiņas operācijām pieaudzis par 43,5% un bija 1,142 miljoni eiro, bet ieņēmumi no sudraba izstrādājumu un sudraba monētu pārdošanas bija 225 500 eiro, kas ir par 36,8% vairāk nekā 2015.gadā.

«2016.gads valūtas maiņas pakalpojumu jomā kopumā raksturojams kā gads ar stabilu attīstību,» teikts vadības ziņojumā, piebilstot, ka valūtas maiņas darījumu skaits pagājušajā gadā saglabājies 2015.gada līmenī, bet apmainītās naudas apmērs samazinājies par 2,5%.

Lielākais pieprasījuma kāpums pērn bijis eksotisko valūtu segmentā, piemēram, pieprasījums pēc Filipīnu peso, Indonēzijas rūpijām, Meksikas peso, Izraēlas šekeļiem, Gruzijas lariem un Singapūras dolāriem ir trīskāršojies vai divkāršojies, bet par vairāk nekā 30% audzis pieprasījums pēc Dienvidkorejas voniem, Bulgārijas levām, Dominikānas peso, Dienvidāfrikas randiem, Ķīnas juaņām un Japānas jēnām. Savukārt salīdzinoši neliels pieaugums - līdz 15% - pērn bijis pēc Horvātijas kunām, Rumānijas lejām, Maķedonijas dināriem, Ungārijas forintiem, kā arī Norvēģijas kronām, Zviedrijas kronām un Dānijas kronām. 2016.gadā sabiedrība ir papildinājusi valūtu sarakstu arī ar Marokas dirhamiem.

«Šāds valūtu pieprasījuma pieaugums lielā mērā ir saistīts ar Latvijas iedzīvotāju ceļošanas paradumu izmaiņām - terorisma draudu un ģeopolitisko problēmu dēļ arvien biežāk tiek izvēlēti eksotiski galamērķi, kā arī netiek apmeklētas tādas valstis, kas tradicionāli latviešiem bija svarīgi atvaļinājuma galamērķi, piemēram, Turcija un Ēģipte. Pieprasījums pēc šīm valūtām attiecīgi ir sarucis par 52% un 64%,» teikts finanšu pārskata vadības ziņojumā.

Vienlaikus valūtas ar lielāko apgrozījumu pagājušajā gadā, tāpat kā iepriekšējos gados, «Tavex» bija ASV dolārs, Lielbritānijas mārciņa, Norvēģijas krona, Krievijas rublis, Zviedrijas krona un Dānijas krona.

Pēc «Tavex» vadības vēstītā, pērn kompānijas tirgus daļa pieaugusi par 5,4 procentpunktiem, sasniedzot 36,2%.

2015.gadā «Tavex» apgrozījums pieauga par 39,5% un sasniedza 16,825 miljonus eiro, bet kompānijas peļņa bija 513 269 eiro, kas ir pieaugums par 16,6%.

«Tavex» ir finanšu grupas «Tavex Group» meitasuzņēmums Latvijā. «Tavex Group» darbojas astoņās Eiropas Savienības valstīs. Latvijas uzņēmuma «Tavex» vienīgais īpašnieks ir Igaunijas «Tavid». «Tavex» pamatdarbība ir valūtas maiņa un investīciju zelta/sudraba pirkšana un pārdošana, kā arī zelta un sudraba juvelierizstrādājumu uzpirkšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu