«Reverta» kredītportfeli iegādāsies «Gelvora»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Problemātisko aktīvu pārvaldītāja «Reverta» (iepriekš «Parex banka») kredītportfeli iegādāsies Zviedrijas finanšu holdingā «Marginalen» ietilpstošā SIA «Gelvora», teikts kompānijas sniegtajā informācijā biržai «Nasdaq Riga».

Kompānijas pārstāvji informē, ka ceturtdien parakstīts līgums par kredītporteļa pārdošanu. Atbilstoši noteiktajai kārtībai un līguma nosacījumiem darījums stāsies spēkā pēc pārraugošo institūciju piekrišanas saņemšanas.

Darījuma ietvaros «Reverta» investoram pakāpeniski nodos 4500 kredītlietu. Šajā procesā būs iesaistītas abas darījuma puses un lēšams, ka darba izpilde aizņems aptuveni trīs mēnešus. Atbilstoši līguma nosacījumiem darījuma summa ir ierobežotas pieejamības informācija.

Pēc kompānijas pārstāvju vēstītā, «Reverta» valdes un padomes lēmumu par potenciālā investora izvēli noteica tādi kritēriji kā nozares standartiem un pasaules praksei atbilstoši organizēts caurspīdīgs pārdošanas process, saņemto labāko saistošo piedāvājumu finansiālo, darījuma struktūras un līgumu juridisko risku izvērtējums, kā arī potenciālā investora nevainojama reputācija un uzticamība.

Iepriekš Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Vladimirs Loginovs aģentūrai LETA atzina, ka ne visi «Reverta» aktīvi nonāks jaunā investora rokās, tāpēc to tirdzniecība vēl turpināsies. «Lai arī šā gada 1.jūlijā tiks sākts «Revertas» likvidācijas process, tomēr tas nenozīmē, ka likvidācija šajā dienā arī noslēgsies. Līdz gada beigām turpināsim strādāt, lai pārdotu atlikušos aktīvus un valstij atmaksātu naudu,» viņš teica.

Jau vēstīts, ka 2016.gadā Ministru kabinets nolēma sākt «Reverta» kredītportfeļa pārdošanas procesu. Īstenojot šo lēmumu, «Reverta» noslēdza līgumu ar konkursa uzvarētāju «KPMG Baltics» par kredītportfeļa pārdošanas procesa organizēšanu.

2016.gadā no uzrunātajiem 64 potenciālajiem investoriem konfidencialitātes līgumus parakstīja 15 interesenti, un 2016.gada novembrī tiem tika piešķirta pieeja datu telpai. Pēc iepazīšanās ar sagatavoto informāciju, septiņi potenciālie investori izteica nesaistošos piedāvājumus. Pēc piedāvājumu izvērtēšanas četru labāko piedāvājumu izteicēji tika uzaicināti piedalīties padziļinātajā «Reverta» kredītportfeļa izpētē, lai pēc tam iesniegtu saistošos piedāvājumus.

Gandrīz septiņu gadu laikā «Reverta» ir atguvusi 754 miljonus eiro jeb 67% no tajā atstātajiem aktīviem. Šobrīd kompānijas portfelī ir atlikuši tikai paši problemātiskākie aktīvi ar ilgstošām maksātnespējas un likviditātes problēmām - šo kredītu vidējais kavēto dienu skaits pārsniedz 2500 dienu.

Tāpat ziņots, ka 2012.gada maijā «Parex banka» sāka darbu ar nosaukumu «Reverta». Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2012.gada 15.martā nolēma anulēt «Parex bankai» izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļāva bankai veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. «Parex banka» kopš 2010.gada augusta vairs nesniedz komercbankām raksturīgos pakalpojumus, tādēļ arī tika nolemts mainīt statusu, kā arī nosaukumu, turpinot darbu kā profesionālam problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumam, lai atgūtu valsts ieguldītos līdzekļus.

«Reverta» likvidācijas process sāksies 2017.gada 1.jūlijā. Atbilstoši restrukturizācijas plānam «Reverta» darbību plānots izbeigt līdz 2017.gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu