Pērn FKTK bankām piespriedusi kopumā 5,9 miljonu eiro sodu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pērn četrām kredītiestādēm piespriedusi soda naudu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) likuma prasību neievērošanu kopumā 5 933 636 eiro apmērā, pavēstīja komisijā.

Regulārās uzraudzības NILLTFN jomā ietvaros FKTK 2016.gadā četrām kredītiestādēm piesprieda soda naudu par NILLTFN likuma prasību neievērošanu kopumā 5 933 636 eiro apmērā, kā arī noteica tām virkni pienākumu, kas veicami, lai sakārtotu un pilnveidotu banku iekšējās kontroles sistēmas. Papildus tam tika piespriests naudassods vienam bankas valdes loceklim 25 000 eiro apmērā, savukārt vienā gadījumā par NILLTFN atbildīgajam valdes loceklim tika izteikts brīdinājums.

«2016.gadā ar pilnu atbildību strādājām augstāku prasību apstākļos. Šis bijis tiešām saspringta darba posms, kurā FKTK bija jāpieņem daudz svarīgu lēmumu un savā atbildības jomā jānodrošina pozitīvs sarunu iznākums mūsu valstij, lai iestātos pasaules attīstīto valstu organizācijā – OECD,» sacīja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Viņš arī atzīmēja, ka 2016.gadā no ierastās komforta zonas nācās izkāpt gan uzraugam, gan tirgus dalībniekiem. «Vairākām Latvijas komercbankām un to atbildīgajām amatpersonām tika piemērotas būtiskas soda sankcijas par nepilnībām iekšējās kontroles sistēmās un neatbilstošu risku uzraudzību ārvalstu klientu apkalpošanā,» teica Putniņš.

Tāpat komisijā atzīmēja, ka 2016.gadā pirmo reizi tika veikta neatkarīga pārbaude 12 Latvijas bankās, kuras koncentrējas uz ārvalstu klientu apkalpošanu. Pārbaudi veica trīs ASV konsultāciju uzņēmumi pēc vienotas metodoloģijas atbilstoši ASV regulējošajām prasībām NILLTFN jomā.

Pērn notika izmaiņas arī FKTK struktūrā - nolūkā stiprināt NILLTFN uzraudzības jomu tika izveidota jauna struktūrvienība - Atbilstības kontroles departaments.

2016.gada martā, pēc FKTK ierosinājuma, Eiropas Centrālā banka (ECB) anulēja arī «Trasta komercbankai» izsniegto licenci. FKTK iesniedza šādu priekšlikumu ECB izskatīšanai, jo banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Pēc «Trasta komercbankai» izsniegtās licences anulēšanas bankai bija pietiekami daudz likvīdo aktīvu, lai nodrošinātu visu garantēto atlīdzību klientiem, un 95,4% «Trasta komercbankas» noguldītāju garantiju sistēma noguldījumus sedza 100% apmērā.

Tāpat FKTK atzīmēja, ka komisija, nodrošinot tirgus dalībnieku nepārtrauktu uzraudzību, pērn veica arī standarta uzraudzības pasākumus, proti, tirgus dalībnieku darbības rezultātu monitoringu pēc finanšu pārskatu analīzes, kā arī klātienes pārbaudes.

Kopumā 2016.gadā FKTK veica 34 tirgus dalībnieku klātienes pārbaudes, tajā skaitā 22 pārbaudes veiktas bankās, viena - maksājumu iestādē, divas - elektroniskās naudas iestādēs, divas - ieguldījumu pārvaldes sabiedrībās, trīs - krājaizdevu sabiedrībās, tāpat veikta viena alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieka pārbaude, viena valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāja darbības klātienes pārbaude, viena privātā pensiju fonda pārbaude, kā arī viena apdrošināšanas brokera pārbaude. FKTK pārbaužu ietvaros tika veiktas arī informācijas sistēmu klātienes pārbaudes sešās bankās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu