Saeima nolemj veikt lielāku pensiju indeksāciju cilvēkiem ar ilgu darba stāžu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeima šodien nolēma veikt lielāku pensiju indeksāciju cilvēkiem ar ilgu darba stāžu. Likuma izmaiņas veikt bija piedāvājusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Lielākas pensiju indeksācijas noteikšanai cilvēkiem ar ilgu darba stāžu nākamgad būs nepieciešami papildu izdevumi valsts speciālajā budžetā 3,2 miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Savukārt 2019.gadā likuma īstenošanai, kas nosaka vecuma pensijām ar lielu darba stāžu piemērot lielāku daļu no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem, nepieciešams jau 16,1 miljons eiro.

Noteikts, ka tiks sniegts lielāks atbalsts vecuma pensiju saņēmējiem, kuriem ir liels apdrošināšanas stāžs. Pašlaik likumā noteikts - pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pārskata reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem.

Tagad likumā noteikt, ka pensionāriem ar darba stāžu no 30 līdz 39 gadiem, veicot indeksāciju, piemēro nevis 50%, bet 60% no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem. Savukārt cilvēkiem ar stāžu no 40 gadiem – 70%.

Lai vairāk atbalstītu personas, kuru pensijas apmērs nav atkarīgs no veiktajām sociālajām iemaksām un kuras sasniegušas ievērojamu vecumu, likumā noteikts, ka no nākamā gada 1.jūlija piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu būs 1,5 eiro tiem cilvēkiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1995.gada beigām. Tas attieksies arī uz personām, kurām invaliditātes pensija piešķirta un vecuma pensijai nepieciešamais vecums sasniegts līdz 1995.gada beigām.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu