«Delna»: pašvaldību uzņēmējdarbības ierobežošana nevar būt iemesls Konkurences padomes vadības maiņai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Vēlme ierobežot pašvaldību nodarbošanos ar uzņēmējdarbību nedrīkst kļūt par iemeslu Konkurences padomes (KP) vadības nomaiņai, pārliecināta biedrība «Sabiedrība par atklātību «Delna«». Organizācija norāda, ka šodien Ministru kabineta sēdes darba kārtībā iekļauts rīkojuma projekts par Skaidrīti Ābramu, kura apstiprināšanas gadījumā Ābramai tiks pagarināts pilnvaru termiņš kā KP priekšsēdētājai uz vēl pieciem gadiem.

«Delnas» ieskatā KP Ābramas vadībā pieņēmusi vairākus sabiedrībai un godīgai konkurencei svarīgus lēmumus, piemēram, sodot uzņēmumus «Rīgas satiksme» (RS) un «Rīgas mikroautobusu satiksme» par aizliegtu vienošanos, ka mikroautobusu braukšanas maksa nedrīkst būt zemāka par RS tarifu. KP piemēroja sodu abām kompānijām 2,3 miljonu eiro apmērā un noteica pienākumu pārtraukt prettiesisko rīcību. Nozīmīgas KP lietas bijušas saistītas arī ar profesionālo video, skaņu, gaismas iekārtu un skatuves aprīkojuma izplatītāju karteli, kā arī nesen atklāto apsardzes uzņēmumu karteli. Abās lietās tika piemērots sods 450 000 eiro apmērā.

«Delna» uzsvēra, ka lēmumu par KP priekšsēdētājas pilnvaru pagarināšanu bija plānots pieņemt jau iepriekšējā Ministru kabineta sēdē 13.jūnijā, bet pēdējā brīdī tas tika pārcelts pēc Zaļo un zemnieku savienības lūguma. Šādi iebildumi, iespējams, skaidrojami ar KP priekšsēdētājas aktīvo nostāju rosinātajos likuma grozījumos, kuri paredz stingrāku kontroli pār pašvaldību iespējām nodarboties ar uzņēmējdarbību, tādējādi kropļojot konkurenci. Likumprojekts jau vairākkārt pārcelts vai atlikts pirms plānotās skatīšanas Ministru kabineta sēdēs, norādīja biedrībā.

«Delna» aicina Ministru kabinetu vērtēt kandidātus pēc to paveiktajiem darbiem un kvalifikācijas, apsverot, kurš gatavs turpināt KP nozīmīgo darbu sabiedrības un godīgas uzņēmējdarbības labā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu