Pret Martinsonu un vēl 13 personām lūdz sākt kriminālvajāšanu par finanšu noziegumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija lūguši sākt kriminālvajāšanu pret uzņēmēju Māri Martinsonu un vēl 13 personām par finanšu noziegumiem, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Tiesībsargi atklājuši, ka organizētā grupa darbojusies būvniecības sfērā un nav maksājusi valsts budžetā pievienotās vērtības nodokli. Ar sarežģītu shēmu palīdzību nauda vēlāk tikusi atmazgāta.

Sākotnēji finanšu policisti uzskatīja, ka valstij nodarīti - četri ar pusi miljoni eiro lieli zaudējumi. Tomēr izmeklētājam

izdevies iegūt pierādījumus par 800 tūkstošiem.

Raidījuma veidotāji norāda, ka pašlaik vēl nav zināms, vai šos līdzekļus izdosies atgūt, jo aizdomās turēto personu manta nav arestēta. Jaunnedēļ prokuratūrai jāuzrāda pirmās apsūdzības.

VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe skaidroja, ka aizdomās turamajām personām lūdz uzrādīt apsūdzību par izvairīšanos no nodokļu nomaksas 800 tūkstošu eiro vērtībā un noziedzīgu līdzekļu legalizāciju 700 tūkstošu eiro vērtībā. Viņš skaidroja, ka šajā lietā vienīgie līdzekļi, kurus izdevis atgūt, ir firmu «Baltijas tranzīta kompānija» un «Baltijas būvkompānija» banku kontos arestētie 102 628 tūkstoši eiro. Tos ar pagājušā gada maija tiesas spriedumu atzina par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitīja valsts budžetā.

Finanšu policijas priekšnieks Nekā personīga apstiprināja, ka atcelti visi aresti aizdomās turēto personu īpašumiem, tajā skaitā ekskluzīvajām automašīnām. Tas nozīmē, ka patlaban nav nekādu garantiju, ka būs no kā piedzīt zaudējumus notiesājoša sprieduma gadījumā.

Finanšu policija 2014.gada vasarā veica kratīšanu kādā būvniecības uzņēmumā. Tiesībsargi tolaik ziņoja, ka pārtraukuši PVN krāpnieku grupējuma nelikumīgo darbību. Grupējumā darbojušās 14 reāli strādājošas firmas, bet

noziedzīgas shēmas īstenošanai speciāli nodibināti un izmantoti vairāk nekā 60 fiktīvi uzņēmumi.

Grupa finanšu noziegumos iesaistījusi radiniekus un tuvus paziņas, un valsts budžetā neiemaksātos miljonus izmantojusi greznas dzīves nodrošināšanai – pērkot ekskluzīvus auto un dārgus īpašumus.

Bijušais VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš raidījumam stāstīja, ka organizētais noziedzīgais grupējums jeb tā kodols sastāvēja no piecām personām, kuras savstarpēji iepriekš bija pazīstamas ilgāku laiku. Podiņš arī norādīja, ka grupā bijusi zināma hierarhija - katra persona zināja savu uzdevumu un lomu.

Kratīšana notika arī daudzu Rīgas pašvaldības un valsts būvniecības pasūtījumu īstenotāja «Moduls Rīga» telpās. Uzņēmuma redzamākā persona bija Māris Martinsons. Raidījums vēsta, ka par Martinsona impērijas peļņu nesošo atslēgu uzskatīta viņa sadarbība ar Rīgas domi, un īpaši vicemēru Andri Ameriku (GKR). Abi neesot nolieguši savu tuvo pazīšanos un arī privātos darījumus. Policija Martinsonu sākotnēji turēja aizdomās kā galveno PVN shēmu organizatoru. Savukārt uzņēmējs noliedzis, ka organizējis shēmu, norādot, ka nepazīst cilvēkus un firmas, kas lietā iesaistīti.

Tā dēvētajā «būvnieku lietā» iesaistītās firmas slēgušas līgumus ar fiktīviem uzņēmumiem, kuru īpašnieki nereti bijuši no Armēnijas, Tadžikistānas un citām bijušajām PSRS valstīm, lai izmeklēšanas gadījumā viņus būtu grūtāk atrast. Darījumi nav notikuši, bet uzrādīti tikai tāpēc, lai pretendētu uz pievienotās vērtības nodokļa atmaksu.

Kā viens no apakšuzņēmumiem PVN shēmās lielajos pasūtījumos izmantots SIA «Būve Stils«. Tā valdes loceklis un īpašnieks ir Martinsona sens paziņa Henrijs Girskis. Viņš darbojies vairākos uzņēmumos, kas piederēja Martinsonam. «Būve stils» pērn likvidēta. Tā pati pieteica sev maksātnespēju, paliekot Valsts ieņēmumu dienestam parādā vairāk nekā vienu miljonu eiro.

Policija lūdz sākt kriminālvajāšanu ne vien pret Girski, bet arī vēl kādu Martinsona paziņu Dmitriju Grigorjevu. Neoficiāli avoti raidījumam vēsta, ka viņš ir ietekmīgā būvnieka finansists, un iespējams PVN shēmu lietā uzņemsies galveno vainu.

Raidījums norāda, ka nākamnedēļ prokuratūrai jāuzrāda pirmās apsūdzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu