LDDK iebilst pret darbaspēka nodokļu palielināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) konceptuāli atbalsta nodokļu politikas reformas komplekso piedāvājumu un Finanšu ministrijas izstrādāto projektu «Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2022.gadam», taču iebilst pret turpmāku darbaspēka nodokļu palielināšanu, informēja LDDK pēc konfederācijas padomes tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) un Ministra prezidenta biedru, ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V).

«Uzskatām par savu pienākumu vidējā termiņā nodrošināt būtisku strādājošo atalgojuma pieaugumu un neatbalstām turpmāku algu aplikšanu ar papildus nodokļu likmi, kas samazina strādājošo ienākumus. 2016.gadā veiktā darba devēju aptauja norāda, ka steidzami jāmazina darbaspēka nodokļi, lai veicinātu legālo algu pieaugumu un konkurētspēju Baltijas līmenī,» uzsvēra LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs.

LDDK atgādina, ka galvenais nodokļu reformas mērķis bija ne tikai valsts un uzņēmumu konkurētspējas palielināšana, bet arī ikviena Latvijas iedzīvotāja labklājības pieaugums, samazinot darbaspēka nodokļus. Lai nepazaudētu sākotnējo ieceri, LDDK aicina valdību nodokļa slogu pārnest no darbaspēka uz kapitālu un patēriņu un izlīdzināt ienākumu nodokļu likmes.

Vienlaikus LDDK norādīja, ka darba devēji izprot nepieciešamību palielināt veselības aprūpes finansējumu, tādēļ atbalsta obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu, sasaistot veselības pakalpojumu pieejamību ar valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) nomaksu. Savukārt sociāli neapdrošinātām personām nepieciešams ieviest veselības apdrošināšanas mēneša maksājumu. Lai nodrošinātu reformas īstenošanai nepieciešamo finansējumu, darba devēji pieļauj patēriņa nodokļu likmes palielināšanu. Tāpat būtisku valsts budžeta ieņēmuma daļu iespējams palielināt, aktīvāk apkarojot ēnu ekonomiku.

LDDK arī aicina valdību nekavēt Nodokļu politikas reformas ieviešanu no 2018.gada. «Šis ir pēdējais brīdis, lai veiktu izmaiņas, kas sekmētu cilvēku palikšanu Latvijā un biznesa konkurētspējas ievērojamu paaugstināšanu. Nodokļu reforma ir svarīgs instruments ceļā uz ekonomisko izrāvienu, ko var panākt, ja nodokļu sistēma ir vienkārša, saprotama un motivējoša gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. Tas būs liels stimuls darba devējiem investēt un darba ņēmējiem strādāt,» uzsvēra LDDK.

Kā ziņots, koalīcijas partneri panākuši vienošanos par sociālo iemaksu pieaugumu, savukārt par lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes progresivitāti diskusijas vēl turpināsies, trešdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents.

Sociālās iemaksas iecerēts celt, lai palielinātu veselības aprūpes finansējumu. Paredzēts, ka sociālās iemaksas solidāri - pa pus procentpunktam - pieaugs gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. Savukārt nodokļu nemaksātājiem varētu būt noteikts speciāls maksājums.

Attiecībā uz IIN progresivitāti koalīcijas partneri vēl sagaida Finanšu ministrijas aprēķinus, lai turpinātu diskusijas.

LDDK biedri nodarbina 44% Latvijas darba ņēmēju. LDDK ir sociāli ekonomisko sarunu partneris Ministru kabinetam un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai. LDDK apvieno un pārstāv 112 nozaru līderus - uzņēmumus, kuros strādā vairāk nekā 50 darbinieku, un 64 nozaru un reģionālās uzņēmēju asociācijas un federācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu