Privātajos pensiju fondos uzkrāto līdzekļu apmērs piecos mēnešos pieaudzis par 4,6%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Privātajos pensiju fondos uzkrāto līdzekļu apmērs šogad pirmajos piecos mēnešos ir pieaudzis par 17,621 miljonu eiro jeb 4,6%, sasniedzot 398,217 miljonus eiro, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas publiskotā informācija.

Savukārt privāto pensiju fondu dalībnieku skaits 2017.gada pirmajos piecos mēnešos ir palielinājies par 2,1% jeb 5761 cilvēku. Līdzekļus privātajos pensiju fondos Latvijā maija beigās krāja 277 998 cilvēki.

Tāpat asociācijas dati liecina, ka privātie pensiju fondi kopš gada sākuma dalībniekiem nodrošinājuši vidēji 2,32% ienesīgumu. Tostarp sabalansētajiem pensiju plāniem, kas piedāvā konservatīvāku ieguldījumu politiku, ienesīgums kopš gada sākuma bija 1,67%, aktīvo pensiju plānu vidējais ienesīgums bija 3,46%, bet vienīgā konservatīvā pensiju plāna ienesīgums bija negatīvs - mīnus 0,65%.

Latvijā šobrīd darbojas seši privātie pensiju fondi (pieci - atklātie pensiju fondi un viens slēgtais pensiju fonds), piedāvājot 17 dažādus pensiju plānus, kas atšķiras pēc līdzekļu ieguldīšanas stratēģijas.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu