Saeima liek VARAM tomēr vērtēt iespēju nodot PET pudeles pret atlīdzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas šodien nolēma uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) izstrādāt informatīvu ziņojumu par PET pudeļu nodošanu apmaiņā pret atlīdzību.

VARAM būs jāizvērtē šīs jomas regulējums Baltijas valstīs, jāsagatavo informatīvais ziņojums par iespējām izdarīt grozījumus attiecīgajos normatīvajos aktos, lai noteiktu PET pudeļu, stikla pudeļu un skārdeņu, kā arī cita veida iepakojumu depozītu sistēmas izveides principus, iekļaujot šajā ziņojumā informāciju par to, kā tiek veikta sabiedrības, pašvaldību un atkritumu apsaimniekotāju izglītošana. Ziņojums Saeimai jāiesniedz līdz 2018.gada 1.martam.

Iniciatīvas autori mudināja Saeimu lemt par PET pudeļu un citu dzēriena iepakojumu depozītu sistēmas izveidi Latvijā. Tiek uzsvērts, ka Igaunijā un Lietuvā ir ieviesta dzērienu iepakojumu depozītu sistēma, kura paredz, ka iedzīvotāji saņem atlīdzību, ja nodod izlietotās stikla pudeles, PET pudeles un skārdenes. «Latvijā šādas sistēmas nav, līdz ar to mūsu apkārtne tiek pastāvīgi degradēta, jo būsim godīgi paši pret sevi - ne visiem iedzīvotājiem šķiet būtiski uzturēt tīru apkārtējo vidi un Latvijas dabu,» pauž idejas pārstāvji.

Atbildīgā ministrija vairākkārt jau ir izvērtējusi līdzīgus priekšlikumus, taču allaž tos noraidījusi, apgalvojot, ka depozīta sistēmas ieviešana būtu pārāk dārga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu