Maijā Latvijā patēriņa cenas nav mainījušās; gada inflācija - 2,8%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas nav mainījušās, bet gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar 2016.gada maiju - inflācija samazinājusies līdz 2,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, maijā audzis par 1,7%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2017.gada maijā, salīdzinot ar aprīli, precēm cenas samazinājušās par 0,1%, bet pakalpojumiem cenas pieaugušas par 0,4%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju precēm cenas augušas par 2,6%, bet pakalpojumiem - par 3,6%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām maijā salīdzinājumā ar aprīli bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,5%. Lielākā ietekme uz cenu kāpumu pārtikas grupā bija svaigiem augļiem, kafijai, konditorejas izstrādājumiem, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai un kartupeļiem. Savukārt cenas samazinājās svaigiem dārzeņiem, mājputnu gaļai, šokolādei un cukuram.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu grupā vidējais cenu līmenis maijā samazinājās par 0,3%. Akciju ietekmē cenas samazinājās stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam un alum. Savukārt tabakas izstrādājumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,1%.

Sākoties akciju piedāvājumiem apaviem cenas samazinājās par 6,2%, bet apģērbiem - par 0,1%.

Veselības aprūpei vidējais cenu līmenis maijā palielinājās par 0,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskiem produktiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt cenas samazinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, degvielai.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017.gada maijā, salīdzinot ar 2016.gada maiju, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, sakaru grupai, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 5,1%. Cenas pieauga piena produktiem, sieram un biezpienam, svaigiem dārzeņiem, pienam, sviestam, kafijai, konditorejas izstrādājumiem, svaigām vai atdzesētām zivīm, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, cūkgaļai, maizei, jogurtam, olām un cukuram.

Apaviem cenas gada laikā samazinājās par 11,1%, bet apģērbiem - par 1%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 2,9%. Dārgāki bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, siltumenerģija un atkritumu savākšana, savukārt lētāka bija dabasgāze.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 3,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai (+8,7%), kā arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt cenas samazinājās pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem un pasažieru aviopārvadājumiem.

Vidējais cenu līmenis sakaru grupā gada laikā palielinājās par 4,5%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija tabakas izstrādājumiem, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, farmaceitiskajiem produktiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu