Saeimas komisija: Valsts atbalsts mājokļa iegādei «topošajiem tēviem» nav prioritāte

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem prioritāri ir precīzi jādefinē atbalsta piešķiršanas nosacījumi daudzbērnu ģimenēm, no nākamā gada jāsāk piešķirt atbalsts jaunajām ģimenēm bez bērniem, kā arī jādomā par atbalsta nosacījumu uzlabošanu jauna mājokļa, šodien nolēma Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija.

Ekonomikas ministrija (EM) un «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum») rosina paplašināt programmu un piešķirt atbalstu arī jaunajiem speciālistiem līdz 35 gadu vecumam, taču Saeimas komisijā tika norādīts, ka atbalsts jaunajiem speciālistiem bez ģimenes jeb «topošajiem tēviem» ir vajadzīgs, taču tā patlaban nav programmas paplašināšanas prioritāte.

«Ir trīs citas prioritātes - skaidri jānodefinē, ka programmas ietvaros atbalsts pienākas arī tām daudzbērnu ģimenēm, kurās vecākajam bērnam ir vairāk par 18 gadiem, taču viņš turpina mācīties. Tāpat jau no 2018.gada būtu jāsāk piešķirt valsts galvojums arī ģimenēm, kuras ir tikko stājušās laulībā, taču tām vēl nav bērnu. Trešā prioritāte - jādomā, kā veicināt atbalsta piešķiršanu jauna mājokļa būvniecībai,» sacīja deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Parādnieks nenoliedza, ka atbalsts nepieciešams arī jaunajiem speciālistiem, taču patlaban tā nav galvenā prioritāte, turklāt, varētu būt runa par atbalsta piešķiršanu tikai reģionos, lai veicinātu jauno speciālistu palikšanu reģionos.

Uz «Altum» pārstāvju repliku, ka jau patlaban daudzi «topošie tēvi» interesējas par iespēju saņemt atbalstu mājokļa iegādei, lai veidotu ģimeni, Parādnieks norādīja, ka, paplašinot programmu pēc viņa nosauktajām prioritātēm, brīdī, kad šis «topošais tēvs» izrādīs vēlmi kļūt par tēvu un salaulāsies, viņš varēs pretendēt uz atbalsta saņemšanu.

Demogrāfijas lietu apakškomisija uzdeva EM un «Altum» desmit dienu laikā sagatavot priekšlikumus, kā valsts atbalsta programmu varētu paplašināt, ņemot vērā trīs komisijas definētās prioritātes.

Šobrīd EM publiskai apspriešanai jau ir nodevusi likumprojekts «Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā», paredzot, ka atbalsta programma papildus attieksies uz personām, kuras ieguvušas profesionālo vai augstāko izglītību un kuras nepārsniedz 35 gadu vecumu.

Kopējā programmas darbības laikā, kopš 2015.gada, «Altum» piešķirto galvojumu summa ir 37 miljoni eiro, savukārt hipotekāro aizdevumu summa, kas izsniegta ar valsts galvojumiem, sasniegusi 328 miljonus eiro.

Galvojumi jau ir piešķirti 5532 ģimenēm. Ģimenēs, kuras izmantojušas valsts galvojumu mājokļa iegādei, šobrīd kopumā ir 8029 bērni. No galvojumu kopējā skaita 6% jeb 354 galvojumi ir piešķirti mājokļa iegādei ģimenēm ar trim vai vairāk bērniem, 32% jeb 1776 galvojumi – ģimenēm ar diviem bērniem, savukārt lielākā daļa - 62% jeb 3402 galvojumi piešķirti ģimenēm ar vienu bērnu. Vidējais piešķirtā galvojuma apmērs ir 6700 eiro.

Pēc «Altum» datiem, valsts atbalsta programmas piedāvātos valsts galvojumus izmanto klienti visā Latvijā, taču vairāk nekā 60% galvojumu piešķirts Rīgā un Pierīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu