EIB varētu kreditēt Berķim pastarpināti piederoša uzņēmuma iecerēto vēja elektrostaciju parku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Eiropas Investīciju banka (EIB) izvērtē, vai kreditēt Olafam Berķim pastarpināti piederoša uzņēmuma iecerēto vēja elektrostaciju parka būvniecību Ventspils apkaimē, noskaidroja aģentūra LETA.

(Pievienotas pēdējās četras rindkopas.)

Projekta vērtība un plānotais finansējums netiek publiskots. Finansējuma līgumu pašlaik izskata EIB. Vēja elektrostaciju parka paredzētā jauda ir 50,4 megavati.

EIB vietnē teikts, ka projektu plāno īstenot SIA «TCK». Projekta autori iecerējuši Baltijas jūras piekrastē izveidot vēja turbīnu parku. Projektam jau veikts ietekmes uz vidi novērtējums un saņemts apstiprinājums par atbilstību vides aizsardzības normām, kas cita starpā ietver prasības mīkstināt turbīnu darbības radīto ietekmi uz vidi, tostarp uz putnu migrāciju.

Pēc Ekonomikas ministrijas mājaslapā pieejamās informācijas, «TCK» saņēmis atļauju pārdot elektroenerģiju obligātajā iepirkumā. Atbilstoši atļaujai elektrostacijas paredzētā atrašanās vieta ir Ventspils novads, elektriskā jauda - 66 megavati, bet noteiktais elektroenerģijas iepirkuma apmērs 165 000 megavatstundas.

Informācija datubāzē «firmas.lv» liecina, ka «TCK» pastarpināti pieder Olafam Berķim. Berķa pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka saistībā ar interesējošajiem jautājumiem jāvēršas pie «TCK» vienīgā valdes locekļa Renāra Urbanoviča.

Urbanovičs aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban projekts vēl ir atkarīgs no tiesvedības iznākuma. 2009.gadā, kad tika piešķirtas atļaujas elektroenerģijas pārdošanai obligātajā iepirkumā, atsevišķi komersanti, kuri atļaujas nesaņēma, vērsās pret Ekonomikas ministriju un apstrīdēja šo lēmumu, prasot arī atņemt atļaujas tiem uzņēmumiem, kuri tās saņēma. Kopumā bija divas tiesvedības.

Pēc viņa teiktā, pirmā tiesvedība ir noslēgusies labvēlīgi, savukārt otrā ir finiša fāzē. Lai gan prognozēt grūti, tā varētu noslēgties aptuveni pusgada laikā.

Urbanovičs atzīmēja, ka attiecīgās tiesvedības noslēgums ir būtisks priekšnosacījums, lai piesaistītu līdzekļus no EIB. Patlaban vēja staciju projekts paredzēts nedaudz mazāks kā laikā, kad tika tika ņemta licence, tāpēc arī paredzēta jauda ir 50,4 megavati, nevis 66 megavati.

Vienlaikus viņš patlaban nevēlējās atklāt finansējuma apmēru, kādu plānots piesaistīt no EIB.

Pēc tiesvedības noslēguma vēja elektrostaciju parku iecerēts uzbūvēt divu gadu laikā.

Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena aģentūrai LETA norādīja, ka «TCK» 2009.gadā piešķirtas tiesības pārdot vēja elektrostacijā Ventspils novadā saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros. Komersantam elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesības piešķirtas, nosakot iepirkuma apmēru gadā līdz 165 000 megavatstundām.

Elektroenerģija obligātā iepirkuma ietvaros tiks iepirkta 20 gadus no elektrostacijas ekspluatācijas sākšanas dienas. Pirmos 10 gadus par cenu 106,8 eiro par megavatstundu, bet nākamos 10 gadus - par 64,08 eiro par megavatstundu.

Pēc Urpenas teiktā, elektroenerģijas ražošana «TCK» jāsāk līdz 2019.gada 29.decembrim, jo 2016.gada 29.decembrī ir atjaunota darbība lēmumam, ar kuru piešķirtas obligātā iepirkuma tiesības, un sākās 36 mēnešu termiņš, kurā pēc obligātā iepirkuma tiesību iegūšanas ir jāsāk elektroenerģijas ražošana. Lēmuma darbība tika apturēta, jo konkurējošie komersanti, kas neieguva obligātā iepirkuma tiesības, «TCK» izsniegto lēmumu pārsūdzēja tiesā, tādā veidā apturot šī lēmuma darbību.

«Šis vēja parks ir iekļauts pašreizējās OIK prognozēs. Plānots, ka darbību tas sāks jau 2018.gadā, 2020.gadā par obligātā iepirkuma ietvaros pārdoto elektroenerģiju saņemot 11,6 miljonus eiro virs tirgus cenas, kas veidos aptuveni 4% no kopējās OIK. Attiecībā uz šajā vēja parkā saražoto elektroenerģiju sagaidāms, ka tā palielinās AER īpatsvaru enerģijas bruto galapatēriņā par aptuveni 0,4 procentpunktiem,» klāstīja Urpena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu