Banka «Citadele» pirmajā ceturksnī guvusi € 6,503 miljonu peļņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Banka «Citadele» šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar 6,503 miljonu eiro peļņu, kas ir par 28% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet bankas «Citadele» grupas peļņa gada pieaugusi par 19,1% un bija 9,135 miljoni eiro, liecina kredītiestādes publicētais finanšu pārskats.

Bankas «Citadele» grupas neto kredītu portfelis šogad marta beigās salīdzinājumā ar 2016.gada marta beigām pieaudzis par 6%, sasniedzot 1,273 miljardus eiro. Atbilstoši bankas «Citadele» stratēģijai kredīta portfeļa pieaugumu veicināja privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošana Baltijas valstīs. Latvijā izsniegto kredītu apmērs 2017.gada marta beigās sasniedza 919 miljonus eiro, gada laikā palielinoties par 1%, Lietuvā kredītportfelis marat beigās sasniedza 294 miljonus eiro, gada laikā pieaugot par 15%, bet Igaunijā kredītportfelis pieauga līdz 105 miljoniem, gada laikā palielinoties par 19%.

«Šī gada sākumā Latvijas ekonomikā novērojama lielākā izaugsme pēdējos četros gados, kas mums kā aktīviem uzņēmumu kreditētājiem palīdzēja audzēt bankas kredītportfeli. Taču straujāks kreditēšanas pieaugums Latvijā vēl tikai gaidāms. Par to liecina Lietuvas situācija, kur jau pāris gadus ekonomikas izaugsme iet roku rokā ar pieaugošo piešķirto kredītu apjomu,» situāciju raksturo bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Pēdējā gada laikā bankas «Citadele» grupa palielinājusi arī piesaistīto klientu noguldījumu apmēru. 2017.gada marta beigās kopējais bankas «Citadele» grupas piesaistīto noguldījumu apmērs sasniedza 2,91 miljardu eiro, gada laikā veidojot 13% pieaugumu. Latvijā depozītu portfelis ir vislielākais, un tas marta beigās veidoja 1,88 miljardus eiro, Lietuvā piesaistītie depozīti veidoja 433 miljonus eiro, Igaunijā - 216 miljonus eiro, savukārt bankas «Citadele» grupā ietilpstošā banka Šveicē «AP Anlage und Privatbank AG» piesaistījusi 268 miljonus eiro.

Bankas «Citadele» grupas neto procentu ienākumi pirmajā ceturksnī pieauga par 12% salīdzinājumā ar to pašu periodu 2016.gadā un sasniedza 17,5 miljonus eiro. To galvenokārt sekmēja pieaugums grupas Baltijas valstu kredītu portfeļu atdevē un apmērā. Grupas neto komisijas ienākumi šogad pirmajā ceturksnī palielinājās par 8%, sasniedzot 9,4 miljonus eiro.

Grupas aktīvu kvalitāte turpināja uzlaboties, slikto kredītu rādītājam samazinoties līdz 9,6%, salīdzinot ar 10% 2016.gada marta beigās. Grupas kapitāla pozīcija būtiski uzlabojās, sasniedzot 15,8% līmeni salīdzinājumā ar 2016.gada martu, kad grupas kapitāla pietiekamības rādītājs (CAR) bija 12,9%, ko galvenokārt sekmēja neto peļņas rādītāji un pagājušā gadā beigās veiktā subordinēto vērtspapīru emisija.

Bankas «Citadele» grupas aktīvi šogad marta beigās bija 3,31 miljarda eiro apmērā, kas ir par 12% jeb 351 miljonu eiro vairāk nekā 2016.gada marta beigās. Savukārt bankas «Citadele» aktīvi 2017.gada marta beigās bija 2,542 miljardi eiro, kas ir par 5% jeb 127 miljoniem eiro vairāk nekā 2016.gada marta beigās, kad bankas aktīvi bija 2,415 miljardi eiro.

Pēc aktīvu apmēra banka «Citadele» pagājušā gada beigās bija sestā lielākā banka Latvijā.

Bankas «Citadele» grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitasuzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Šveicē.

No bankas «Citadele» akcijām 75% plus viena akcija pieder grupai starptautisku investoru, kurus pārstāv investīciju kompānija «Ripplewood Advisors LLC», bet pārejās akcijas ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu