Ar pieaugušo izglītības popularizēšanu vēlas vairot kvalificēta darbaspēka pieaugumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik

Ar pieaugušo izglītības popularizēšanu cer vairot kvalificēta darbaspēka pieaugumu nozarēs, kurās trūkst darbinieku.

Kā skaidroja Eiropas Komisijas nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības jautājumu vecākā eksperte Martina Ni Šela, patlaban pastāv problēma, ka pieaugušajiem īsti nederot formālās izglītības forma - viņi labāk izvēlētos neformālo, interešu izglītību. Ni Šela pauda, ka atbildīgajām institūcijām ir nepieciešams meklēt veidus, kā radīt iespējas, lai pieaugušie turpinātu mācīties, vienlaikus rodot skaidrību, kā novērtēt gūtās zināšanas un prasmes.

Valsts izglītības attīstības aģentūras vadītāja Dita Traidās skaidroja, ka Latvijā pieaugušo izglītības politika sākas no praktiskās puses. 25 miljonu eiro vērtā projektā, kā finansējums nāk no Eiropas Sociālais fonda un Latvijas valsts budžeta, būs jārada modelis, kur pieaugušo izglītība strādās kā patstāvīgi funkcionējoša sistēma.

Traidās norādīja, ka izstrādes gaitā notiks sadarbība ar pašvaldībām, katrā atbalstot pieaugušo izglītības koordinatora ieviešanu.

«Mēs plānojam piedāvāt ļoti fokusētu, tautsaimniecības nozarēm nepieciešamu prasmju apgūšanu. Šim projektam ir tehnokrātisks un merkantils mērķis - mums jāuzzina, kurās nozarēs ir darbaspēka un kompetenču trūkums, šīm nozarēm sagatavojot kvalificētu darbaspēku,» teica Traidās, uzsverot, ka pirmajā iesaukumā vasarā cilvēki tiks uzņemti kokapstrādes, mašīnbūves, IKT un būvniecības jomās.

Traidās uzsvēra, ka projekta mērķis ir kāpināt kvalificēta darbaspēka apjomu darba tirgū, kas ir noderīgi mūsdienu ekonomikai.

Šogad Latvijas valsts Izglītības attīstības aģentūra uzsākusi realizēt sešu gadu projektu ES programmā «Izaugsme un nodarbinātība», kurā līdz 2022.gadam kopumā tiks ieguldīti vairāk nekā 25 miljoni eiro ar mērķi palielināt strādājošo kompetenci un īpaši veicināt konkurētspēju personām pēc 45 gadu vecuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu