Uzņēmumiem piešķirtās UIN atlaides piesaistījušas investīcijas € 355 miljonu apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Kopš uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaižu piešķiršanas uzsākšanas 2011.gadā kopumā apstiprināti 29 projekti par kopējo investīciju summu 355,1 miljoni eiro, savukārt valsts piešķirtā nodokļu atlaide kopumā bijusi 79 miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) stāstīja, ka UIN atlaide un Latvijas ģeogrāfiskās priekšrocības motivē gan vietējos, gan ārvalstu investorus attīstīt savu ražošanu un pakalpojumus tieši Latvijā.

«Valsts piedāvā UIN atlaidi uzņēmējiem mērķtiecīgu un ilgtermiņa investīciju veicināšanai, kas ļauj stiprināt uzņēmumu konkurētspēju, attīstītu jaunus, ienesīgākus produktus un pakalpojumus, paplašināt eksporta iespējas un veidot priekšnoteikumus jaunu darba vietu izveidei, kā arī nodarbināto algu kāpumam,» atzina ministrs.

Šajā programmā piedalās lielie un vidējie uzņēmumi, un ne reti, īstenojot investīciju projektu, to nodokļu maksājumi pārsniedz valsts piešķirtās UIN atlaides apjomu jau otrajā, trešajā gadā pēc projekta uzsākšanas.

«Lai kļūtu par inovatīvu ekonomiku, mums jāstimulē tādu produktu un pakalpojumu attīstība, kurus raksturo augsta pievienotā vērtība un labi apmaksātas darba vietas. UIN atlaides ir vistiešākais instruments inovatīvas ekonomikas stimulēšanai - datu analīze rāda, ka, īstenojot iepriekš apstiprinātos investīciju projektus, uzņēmumu radītā pievienotā vērtība tiks kāpināta par 13%, kas naudas izteiksmē ir 46,2 miljoni eiro,» sacīja Ašeradens.

Tāpat šo 29 investīciju projektu rezultātā kopumā tiks radītas vairāk nekā 1200 jaunas darba vietas. Starp atbalstītajiem projektiem ir tādi, kuru eksports pēc investīcijām dubultojas, sasniedzot pat 70% un 90%, savukārt izejvielas, atsevišķos gadījumos pat 80% apmērā, šie uzņēmumi lielākoties iepērk no vietējiem ražotājiem. Taču kopējais tautsaimniecības ieguvums būs ievērojami plašāks - pēc investīciju projektu īstenošanas attīstās arī virkne blakus nozares, piemēram, izejvielu ražotāji, apkalpojošās nozares.

Ministru kabinets šodien atbalstīja UIN atlaides piešķiršanu vēl vienam uzņēmumam - SIA «Rimi Latvia» investīciju projekta «Baltijas valstu galvenā loģistikas centra attīstība Rīgā» īstenošanai.

«Izveidojot vērienīgu loģistikas centru un pārtikas ražotni Rīgā, kas apkalpos visu Baltiju, «Rimi Latvia» Latvijas ekonomikā investēs vairāk nekā 25 miljonus eiro un tuvāko trīs gadu radīs 117 darbavietas, līdz 2025.gadam kopumā radot vairāk nekā 160 jaunas darba vietas,» informēja ekonomikas ministrs.

Attīstot Baltijas valstu loģistikas centru un izveidojot centralizētu pārtikas ražošanas cehu Rīgā, «Rimi Latvia» plānoto investīciju apjoms ir 25 585 000 eiro apmērā, kas nozīmē, ka pēc projekta īstenošanas uzņēmumam būs tiesības piemērot UIN atlaidi 6 396 250 eiro apmērā.

«Rimi Latvia» pamatdarbību veic mazumtirdzniecības nozarē, vienlaikus attīstot darbību arī loģistikas un pārtikas ražošanas jomās. Uzņēmums ir nozīmīgs darba devējs ar vairāk nekā 5000 darba vietām un liels nodokļu maksātājs valstī. Patlaban «Rimi Latvia» preču izplatīšana tiek organizēta decentralizēti no divām noliktavām, kas apkalpo gan Latvijas mazumtirdzniecības tīklu, gan izplata trešo valstu preces uz Lietuvas un Igaunijas tirgiem. Arī ražošanas process tiek organizēts decentralizēti (ražošana tiek veikta uz vietas veikalos).

«Rimi Latvia» ir 30.projekts, kuru Ministru kabinets ir atbalstījis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu