Lietuvas Seims sliecas pilnībā aizliegt alkohola reklāmu, atļaut lietot alkoholu no 20 gadiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas Seims ir noskaņots pilnībā aizliegt alkohola reklāmu un jau no nākamā gada paaugstināt vecumu, no kura atļauts lietot alkoholu, līdz 20 gadiem.

Šobrīd alkoholu iegādāties un lietot oficiāli atļauts no 18 gadu vecuma.

Ceturtdienas sēdē Lietuvas parlaments apsprieda grozījumus likumā par alkohola kontroli un noraidīja valdošajā koalīcijā ietilpstošo sociāldemokrātu deputātu priekšlikumu arī turpmāk atļaut alkoholu lietot no 18 gadu vecuma.

Tiesa, drīz pēc tam opozīcijā esošo Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu frakcijas deputāts Gabrieļus Landsberģis iesniedza jaunus grozījumus, kuros aicināts tomēr atļaut alkoholu iegādāties un lietot no 18 gadu vecuma, bet noteikt, ka līdz 20 gadu vecumam jaunieši drīkstēs lietot tikai dzērienus, kas nav stiprāki par 15 grādiem.

Parlaments ceturtdien atbalstīja arī priekšlikumu no 2020.gada bezmaksas publiskajos pasākumos noteikt īpašas zonas, kur būtu atļauts tirgot alkoholu, kas nav stiprāks par 7,5 grādiem, bet stiprāku alkoholu šādos pasākumos būtu aizliegts lietot.

Vairāk nekā puse Seima sēdē piedalījušos deputātu atbalstīja arī jebkādas alkohola reklāmas aizliegumu, izņemot alkohola ražotāju zīmolus uz sportistu krekliņiem un arēnu grīdas.

Kā norādījis premjerministrs Sauļus Skvernelis, Lietuvas basketbola nākotni šie grozījumi neapdraudēs un tiks paredzēts, kā šis Lietuvā tik iecienītais sporta veids var saņemt atbalstu ar īpašu fondu starpniecību.

Vienlaikus likumprojekts paredz, ka alkoholu drīkstēs reklamēt informatīvos ziņojumos, kas adresēti šīs nozares speciālistiem, bet alkohola ražošanas uzņēmumu nosaukumi un zīmoli būs atļauti uz izkārtnēm pie uzņēmumu ēkām un uz tiem piederošajiem transportlīdzekļiem.

Par reklāmu netiks uzskatīta arī informācija veikalos un sabiedriskās ēdināšanas vietās, kur tiek tirgots alkohols, kā arī ražotāju un tirgotāju interneta vietnēs.

Galīgais balsojums par likuma grozījumu paketi, kas vērsta uz alkohola pieejamības un patēriņa samazināšanu, paredzēts 1.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu