EY: Latvijā pērn uzsākti par 22,5% vairāk jaunu investīciju projektu nekā gadu iepriekš

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijā pagājušajā gadā uzsākti 38 jauni investīciju projekti, kas ir par 22,5% vairāk nekā gadu iepriekš, jaunu investīciju projektu skaitam sasniedzot augstāko apmēru pēdējo desmit gadu laikā, liecina revīzijas, nodokļu, darījumu un konsultāciju pakalpojumu sniedzēja EY veiktais ārzemju investīciju piesaistes pētījums.

EY veiktā analīze liecina, ka Latvijā jauno investīciju projektu skaits pagājušajā gadā bija divkārt lielāks kā Igaunijā, kur pērn sākti 19 jauni investīciju projekti, bet nedaudz mazāks nekā Lietuvā, kur sākti 44 jauni investīciju projekti. Lietuvā pērn radītas 2 606 jaunas darba vietas, kas ir visvairāk starp Baltijas valstīm. Pārējās Baltijas valstīs jauno darba vietu skaits ir līdzīgs - 598 Igaunijā un 585 Latvijā.

Vienlaikus pētījumā secināts, ka Latvijā pērn kritās viena ārzemju investīciju projekta vidējais radīto jaunu darba vietu skaits - līdz 15 darba vietām, kamēr 2015. gadā viena ārzemju investīciju projekta vidējais radīto jaunu darba vietu skaits bija 23.

«Pētījums atklāj virkni nozīmīgu mācību Latvijas ekonomikai - mēs redzam, ka visvairāk investīciju piesaista vai nu attīstīti lieli tirgi ar izcilu infrastruktūru un augsti izglītotu darba spēku, vai arī valstis ar lielu iekšējo tirgu, izdevīgu pozīciju reģionā un mērenām izmaksām. Latvija nav ne viens, ne otrs - mums jāmeklē savs ceļš un tas visdrīzāk ir atrodams augstas pievienotās vērtības, jaunu uzņēmumu, informācijas tehnoloģiju (IT) un komunikāciju jomās, kuras varam balstīt uz zinošiem cilvēkiem un papildināt ar augstu reģionālu savienojamību,» norāda EY partneris Baltijā saka Guntars Krols.

EY ārzemju investīciju piesaistes pētījums atklāj, ka Eiropā pagājušajā gadā piesaistīts rekordliels ārzemju tiešo investīciju apjoms ar 5 845 jauniem tiešo investīciju projektiem, kas ir par 15% vairāk kā gadu iepriekš. Vairāk nekā pusi jeb 51% no visiem jaunajiem investīciju projektiem Eiropā ir piesaistījušas Lielbritānija, Vācija un Francija, kam seko Spānija. Savukārt Polija kā pirmā Centrāleiropas valsts ir iekļuvusi vadošo Eiropas investīciju piesaistes valstu pieciniekā.

Arī darba vietu piesaistes ziņā Polija ir sasniegusi ievērības cienīgus rādītājus - tās ārzemju investīciju projektu radītās 22 074 jaunās darba vietas ierindo Poliju otrajā vietā Eiropā aiz Lielbritānijas, kurā radītas 43 165 jaunas darba vietas. Seko Vācija ar 19 961 jaunu ārzemju investīciju radītu darba vietu, Rumānija (17 545), Francija (16 980), Serbija (16 396) un Krievija (15 064).

Pētījumā arī secināts, ka Londona saglabā pirmo vietu ārzemju tiešo investīciju piesaistē - tā saņēmusi aptuveni 40% no kopējā Lielbritānijas ārzemju tiešo investīciju apjoma pagājušajā gadā. Londonai seko Parīze ar tās piepilsētām, kurai savukārt seko Vācijas pilsētas Diseldorfa un Minhene ar tās piepilsētām. Turpretī straujāko izaugsmi jaunu ārzemju investīciju projektu piesaistes ziņā pērn ir uzrādījušas Zviedrija (+76%), Itālija (+ 62%) un Čehija (+ 57%).

EY ārzemju investīciju piesaistes pētījumā tika aptaujāti 505 starptautiski investīciju lēmumu pieņēmēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu