Attīstības finanšu institūcijas «Altum» peļņa pērn - € 4,025 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Valstij piederošā «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» pagājušajā gadā strādājusi ar peļņu 4,025 miljonu eiro apmērā, pavēstīja institūcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte.

Viņa arī informēja, ka trešdien, 24.maijā, akcionāru sapulcē tika apstiprināts «Altum» 2016.gada darbības pārskats. Atbilstoši akcionāru lēmumam pagājušajā gadā gūtā peļņa tiks novirzīta «Altum» rezerves kapitālā, un tiks izmantota institūcijas tālākas sekmīgas darbības nodrošināšanai.

«Labs finanšu rezultāts sasniegts pateicoties augošajiem «Altum» darbības apmēriem un izmaksu efektīvai darbībai, samazinot administratīvos izdevumus. Pērn ir uzlabojusies arī kredītportfeļa kvalitāte, pozitīvi ietekmējot darbības rezultātu. Pagājušajā gadā, līdztekus finansējuma nodrošināšanai, mēs kā finanšu eksperti ieguldījām daudz centienu, lai stiprinātu uzņēmēju un iedzīvotāju zināšanas par dažādu finansējuma instrumentu izmantošanu. Tas rada arvien kvalitatīvāku finansējuma pieprasījumu, kas savukārt ir atspoguļojies mūsu darbības rādītājos,» sacīja «Altum» valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka šogad «Altum» turpinās paplašināt finanšu instrumentu klāstu, lai atbalstītu arvien lielāku skaitu dažādu izmēru un attīstības stadiju uzņēmumu. «Nozīmīga apmēra ieguldījumi tiks veikti riska kapitāla jomā, tajā skaitā 15 miljoni eiro tiks ieguldīti akcelerācijas fondos un 60 miljoni – sēklas un sākuma kapitāla fondos. Starp šā gada prioritātēm ir arī daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmas sekmīga apguve, līdz gada beigām grantos izsniedzot vairāk nekā 10 miljonus eiro, kā arī kredītu garantiju un tiešo aizdevumu arvien plašāka izmantošana uzņēmēju vidū. Plānojam, ka šajā gadā «Altum» finanšu instrumentu jauno darījumu apmērs būs orientējoši 180 miljoni eiro, kas, ieskaitot finansējuma saņēmēju līdzdalību, sasniegs 290 miljonus eiro,» atzīmēja Bērziņš.

Tāpat institūcijā norādīja, ka pērn «Altum» atbalsta programmu ietvaros izsniegto finanšu instrumentu portfelis bija 430,9 miljoni eiro, kas ir par 59,4 miljoniem eiro vairāk nekā 2015.gadā, tajā skaitā garantiju portfelis bija 147,9 miljonu eiro apmērā, aizdevumu portfelis - 217,4 miljonu eiro apmērā, bet ieguldījumi riska kapitāla fondos - 65,6 miljoni eiro. Kopumā finanšu instrumentu portfeli veidoja 11 449 projekti.

2016.gadā «Altum» valsts atbalsta programmu ietvaros uzņēmējiem piešķīris 131,5 miljonus eiro, kas ir par 11,4% vairāk nekā gadu iepriekš. Kopumā pagājušajā gadā ar «Altum» garantijām, aizdevumiem un ieguldījumiem atbalstīts 4461 projekts, kas ir par 58,2% vairāk, salīdzinot ar 2015.gadu. Projektu skaita pieaugumu pērn būtiski ietekmēja mājokļu galvojumu programmas ģimenēm ar bērniem lielais pieprasījums.

Uzņēmējdarbībai sniegtā atbalsta apmērs 2016.gadā bija 111,6 miljoni eiro, atbalstot kopumā 1643 uzņēmējdarbības projektus. Pērn Starta programmas ietvaros finansēti 223 jauno uzņēmēju projekti ar kopējo aizdevuma apmēru 4,3 miljoni eiro.

Līdz 2016.gada beigām Mājokļu galvojumu programmas ietvaros ģimenēm ar bērniem kopumā bija izsniegti 4106 galvojumi 27 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā 2016.gadā izsniegti 19,9 miljoni eiro.

Savukārt «Altum» administrētā Zemes fonda darbības aktivitāte pērn pārsniedza iecerēto gan īpašumu iegādes piedāvājumā, gan fonda īpašumā esošo zemju nomas pieprasījumā. 2016.gada beigās Zemes fonda īpašumā bija 112 īpašumi ar kopējo zemes platību 2038 hektāri 4,635 miljonu eiro vērtībā.

2015.gadā «Altum» auditētā peļņa bija 2,208 miljoni eiro.

«Altum» ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas. «Altum» 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs – Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs – Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu