Pie Rīgas domes aptuveni 40 cilvēki piketē par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pie Rīgas domes aptuveni 40 cilvēki pulcējušies piketā par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam mājoklim.

Mītiņa dalībniekiem rokās ir plakāti ar uzrakstiem «Rokas nost no mūsu mājām!!!», «Atcelt NĪN vienīgajam mājoklim», «Saskaņu, lielāko korupciju un alkatību nost!» un citiem. Piketa dalībnieki skandēja «Rokas nost no mūsu mājām!» un «Atcelt NĪN!».

Starp mītiņa dalībniekiem stāv arī vairāki Rīgas domes opozīcijas deputāti, piemēram, Valdis Gavars (V), Olafs Pulks (V), Sarmīte Ēlerte (V), Dainis Locis (VL-TB/LNNK), Ieva Holma (VL-TB/LNNK), Baiba Broka (VL-TB/LNNK), kā arī partijas «No sirds Latvijai!» saraksta līdere Rīgā Diāna Novicka.

Mītiņā tika norādīts, ka Rīgas dome saistošajos noteikumos iestrādājusi 90% NĪN atlaidi privatizētajiem rīdzinieku īpašumiem, tā pretstatot iedzīvotājus. Tika pausts, ka tā ir atklāta vēršanās pret represēto rīdzinieku pēcnācējiem un kārtīgi strādājošiem rīdziniekiem, kuri sakrājuši naudu un iegādājušies īpašumus - dzīvokļus un mājas Rīgā.

Piketa dalībnieki uzrunā aicināja Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S) būt atsaucīgam pret visiem Rīgas iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka Rīgas dome plāno divus gadus piešķirt NĪN atvieglojumu 90% apmērā fiziskām personām par tādām dzīvojamām mājām, kuru pārvaldīšanas tiesības atbilstoši likumam «Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju» pārņemtas no pašvaldības vai kurās esošie dzīvokļi privatizēti atbilstoši likumam «Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju», ja ēkā ir vismaz desmit dzīvokļi un ir noslēgts dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgums.

Turklāt paredzēts, ka fizisku personu mājokļa būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums turpmāk nebūs šķērslis NĪN atvieglojumu saņemšanai.

Vienlaikus ar grozījumiem saistošajos noteikumos no 900 eiro līdz 1000 eiro tiks palielināta maksimālā NĪN atvieglojumu summa, kādu var saņemt ģimenes ar bērniem, kā arī no 1500 kvadrātmetriem līdz 2000 kvadrātmetriem tiks palielināta viena vai divu dzīvokļu dzīvojamās mājas apbūvē ietilpstošajām ēkām piekrītošā zemes vienības platība, par kuru tiek piešķirti NĪN atvieglojumi.

Pašvaldība skaidro, ka, paredzot NĪN atvieglojumus par ēkām, kas ir privatizētas un par kurām ir noslēgts dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgums, tiek veicināta iedzīvotāju aktivitāte, lemjot savas dzīvojamās mājas likteni, proti, pieņemot kopīgus lēmumus par ēkas pārvaldīšanas kārtību, uzturēšanu un nepieciešamības gadījumā arī remontdarbiem.

Savukārt maksimālās NĪN atvieglojumu summas palielināšana ģimenēm ar bērniem nodrošinās papildus finansiālu atbalstu vecākiem, kas dažādu apstākļu dēļ dzīvo īpašumos ar augstāku kadastrālo vērtību (piemēram, vēsturiskās teritorijās, kur pat nelielas ēkas atrodas uz salīdzinoši lielām zemes vienībām, kuras nav iespējams sadalīt).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu