Latvijas Bankas kasēs kolekcijas monētas «Zeme» izpārdotas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Bankas kasēs kolekcijas monētas «Zeme» ir izpārdotas, sacīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā kolekcijas monētas «Zeme» tirāžas otrā daļa - 1100 monētu - bija pieejamas no ceturtdienas, 18.maija. Tostarp ceturtdienas rītā vairāki simti cilvēku rindā Latvijas Bankā gaida iespēju iegādāties šo kolekcijas monētu. Lai iespējas iegādāties monētu būtu pēc iespējas plašākam cilvēku lokam, bija noteikts vienas monētas limits iegādei kasēs vienam pircējam.

Savukārt Latvijas Bankas rezervēšanas sistēmā kolekcijas monētas «Zeme» bija pieejamas no trešdienas, 17.maija, un visas rezervācijai pieejamās 400 monētas tika rezervētas apmēram minūtes laikā. Arī rezervācijas sistēmā vienas rezervēšanas limits bija viena monēta.

Piecu eiro kolekcijas monēta «Zeme» ir veidota no caurspīdīga materiāla perlukora, kuru apvij ārējs sudraba gredzens. Monētas centrā ir no sudraba darināts izliekts Zemes atveids ar krāsu uzdrukā attēlotu fizioģeogrāfisko karti.

Monētas grafiskā dizaina autors ir arhitekts Mārcis Kalniņš, kurš ar šīs caurspīdīgās monētas ideju 2015.gadā uzvarēja Latvijas Bankas rīkotajā inovatīvas eiro kolekcijas monētas konkursā. Monētas izgatavošanā izmantotais materiāls – perlukors – ir inovatīvs keramisks materiāls ar augstu mehānisku, ķīmisku un termisku izturību un izcilām optiskām īpašībām. To izmanto lāzerierīcēs, bruņojumā (aizsardzībai no trieciena), medicīniskās un optiskās iekārtās un citur. Vienas monētas cena ir 85 eiro. Monētas maksimālā tirāža ir 5000.

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu