Igaunijas ražotāji vēršas EK par valdības plānoto nodokli saldinātajiem dzērieniem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Igaunijas Bezalkoholisko dzērienu ražotāju asociācija iesniegusi sūdzību Eiropas Komisijā (EK) par valdības plānoto nodokli saldinātajiem dzērieniem, vēstīja laikraksts «Postimees».

Asociāciju pārstāvošais advokāts Allars Jekss paziņoja, ka plānotais nodoklis ir pretrunā Eiropas Savienības līguma normām un būtu uzskatāms par nelikumīgu valsts palīdzību ražotājiem, kuru produkti netiks aplikti ar šo nodokli.

Jekss sacīja, ka nodokļa mērķim samazināt cukura saturu vajadzētu attiekties uz visiem atbilstošiem produktiem.

«Igaunijas uzņēmēji ražo arī plašu klāstu saldinātu piena produktu, kas konkurē ar bezalkoholiskajiem dzērieniem, un tos nav paredzēts aplikt ar nodokli,» piebilda advokāts.

Igaunijas Finanšu ministrijas preses pārstāve Marija Murakasa norādīja, ka ministrijai nav bijusi iespēja iepazīties ar otrdien EK iesniegto sūdzību. Viņa piebilda, ka ministrija strādā, lai saņemtu atļauju par valsts palīdzības sniegšanu un plānotais nodoklis netiktu piemērots dabīgajām sulām.

Igaunijas Bezalkoholisko dzērienu ražotāju asociācija apvieno «A. Le Coq», «Saku Olletehase» un «Coca-Cola HBC Eesti».

Igaunijas valdība plāno pakāpeniski noteikt 20-36 eiro centu par litru nodokli saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem. Nodoklis tiktu piemērots dzērieniem, kam pievienots cukurs vai saldinātājs un kas satur vairāk nekā piecus gramus cukura uz simt mililitriem dzēriena. Plānots, ka gadā šis nodoklis Igaunijas valsts budžetu varētu papildināt par 24 miljoniem eiro.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu