Vēl uz diviem gadiem iesaldēs kadastrālās vērtības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Tieslietu ministrijas (TM) rosinātos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, ar kuru kadastrālās vērtības tiktu iesaldētas vēl uz diviem gadiem. Likuma izmaiņu anotācijā norādīts, ka šogad spēkā esošā kadastrālo vērtību bāze piemērojama arī 2018. un 2019.gada kadastrālo vērtību aprēķinam, tāpēc «kadastrālās vērtības un attiecīgi arī nekustamā īpašuma nodoklis pamatā nepieaugs».

Likumu Saeima pieņēma teju vienbalsīgi - to atbalstīja 86 deputāti, neviens nebija pret vai atturējies, tomēr trīs parlamentārieši balsojumā nepiedalījās. Deputāti arī atbalstīja priekšlikumu, kas

paredz piemērot 30% kadastrālās vērtības samazinājumu, aprēķinot prognozējamas vērtības 2018. un 2019.gadam zemei, kuras lietošanas mērķis ir dzīvojama apbūve un ir reģistrēts apgrūtinājums - kultūras piemineklis.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) un Tieslietu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka šāds kadastrālās vērtības samazinājums attiektos, piemēram, uz daudzdzīvokļu namiem vai mājām Rīgas centrā, Mežaparkā, atsevišķās vietās Pārdaugavā, kā arī Kleistiem.

Likums arī nosaka, ka normu, kas paredz kadastrālo vērtību bāzi izstrādāt atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū pirms pusotra gada, piemēros tikai, izstrādājot kadastrālo vērtību bāzi 2020.-2023.gadam.

Vienlaikus paredzētas arī vairākas atkāpes no šīs kārtības, atsevišķu kadastrālo vērtību zonām un ēku tipiem nākamajos gados tomēr paredzot kadastrālās vērtības pieaugumu.

Vērtības kāpums skartu ēkas, kas pirmreizēji ekspluatācijā nodotas pēc 2000.gada 1.janvāra. Kadastrālās vērtības pieaugums jaunajām ēkām plānots, jo patlaban kadastra vērtība tām nereti ir būtiski zemāka nekā tirgus vērtība - vidēji sasniedzot tikai 39% no tirgus vērtības. Savukārt padomju laikā būvētām ēkām kadastra vērtība vidēji ir daudz tuvāka tirgus vērtībai.

Savukārt Valsts zemes dienestam līdz nākamā gada 30.martam jānovērš konstatētās nepilnības un jāizstrādā uzlabojumi kadastrālās vērtēšanas metodikā.

Likuma grozījumi arī noteic, ka turpmāk kadastrālo vērtību bāzi izstrādās un apstiprinās valdība reizi četros, nevis divos gados, kā tas ir patlaban.

TM iepriekš skaidroja, ka 2014.gada 23.decembrī apstiprinātā kadastrālo vērtību bāze, kas bija spēkā 2016. un 2017.gadā, būs piemērojama arī 2018. un 2019.gada kadastrālo vērtību aprēķinam, vienlaikus paredzot arī vairākus gadījumus, kad var izdarīt izņēmumus 2014.gadā apstiprinātajā kadastrālo vērtību bāzē.

Likuma izmaiņu anotācijā norādīts, ka šogad spēkā esošā kadastrālo vērtību bāze piemērojama arī 2018. un 2019.gada kadastrālo vērtību aprēķinam, tāpēc «kadastrālās vērtības un attiecīgi arī nekustamā īpašuma nodoklis pamatā nepieaugs».

«Prognozēts, ka vērtības pieaugs praktiski visām pēc 2000.gada 1.janvāra pirmreizēji ekspluatācijā nodotām ēkām. Zemes vērtība pieaugs zemes vienībām, kurām reģistrēts Baltijas jūras un Rīgas jūras līča aizsargjoslas apgrūtinājums, kas samazināja vērtību par 20%, un lauku zemēm, kurām reģistrēts kāds no īpaši aizsargājamās dabas teritoriju apgrūtinājumiem, kas samazināja vērtību līdz 30%.

Precīzu ietekmi nav iespējams aprēķināt, jo pašvaldībām ir tiesības noteikt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes izmaiņas,

attiecīgi kadastrālo vērtību bāze un izmaiņas kadastrālajā vērtēšanā nav viennozīmīgi saistāmas ar NĪN maksājuma apmēru un NĪN ieņēmumiem pašvaldībās,» skaidroja ministrijā.

Kā ziņots, jautājumā par izmaiņām NĪN regulējumā ir izskanējuši arī citi ierosinājumi, taču lielākoties iesaistītās puses par tiem nav spējušas vienoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu