FM: Par izdienas pensijām muitniekiem jālemj kopā ar Labklājības ministriju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Par izdienas pensijām muitniekiem un muitas policistiem ir jālemj kopā ar Labklājības ministriju, atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš informēja, ka FM ir saņēmusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sagatavotā informatīvā ziņojuma «Par izdienas pensiju nepieciešamību VID ar dienesta pakāpēm» projektu.

Tajā pašā laikā Jarockis norādīja, ka jautājums par izdienas pensiju attiecināšanu uz jaunām nodarbināto grupām ir jāskata kompleksi ar sistēmisku pieeju sadarbībā ar Labklājības ministriju, kas ir atbildīga par pensijas sistēmu valstī.

«Vienlaicīgi būs arī rūpīgi jāvērtē konkrētās nodarbināto grupas darba vides ietekme uz darba spējām, kā arī izdienas pensiju sistēmas ilglaicība kopumā,» atzina Jarockis.

Kā ziņots, 941 muitnieks un muitas policists ir parakstījuši petīciju, kurā lūdz turpināt izdienas pensiju likumprojekta virzīšanu un no 2018.gada valsts budžeta piešķirt šim mērķim 3,3 miljonus eiro, minēto naudas summu iekļaujot FM prioritārajos pasākumos.

Petīcijā teikts, ka VID muitas iestāžu darba specifika pēc sava rakstura ir ļoti līdzīga to Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonu darba videi, kurām normatīvajos aktos ir noteiktas tiesības saņemt izdienas pensijas. Izdienas pensiju trūkums nopietni apgrūtināta profesionālu un pieredzējušu amatpersonu piesaistīšanu no citām iestādēm, kā arī ierobežo VID amatpersonu motivāciju palikt dienestā.

Petīcija adresēta arī 12.Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, Finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS) un VID ģenerāldirektorei Ilzei Cīrulei.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka muitnieku petīcija par izdienas pensiju ieviešanu tiks nodota izvērtēšanai atbildīgajās ministrijās, savukārt valdība vēlāk konceptuāli izskatīs izdienas pensiju jautājumu.

Pēc ministriju veiktā izvērtējuma jautājums būs jāapspriež arī valdībā, norādīja Kučinskis. Viņš uzsvēra, ka tas nav jāskata tikai muitas kontekstā, bet gan kopumā. Tātad ministri to varētu izvērtēt konceptuāli, un nonākt pie iespējama risinājuma mēneša vai divu laikā, teica politiķis.

Partijas «Vienotība» priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns uzsvēra, ka jebkādi jautājumi par izdienas pensijām būtu jāskata vienotas koncepcijas kontekstā. Tas esot saistīts ar to, ka dažādas sabiedrības grupas vēlētos izdienas pensijas savā nozarē, tāpēc jāvērtē koncepcija kopumā.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda līdzīgu viedokli. Viņš atgādināja, ka partija atbalstīja opozīcijas rosinātu iniciatīvu par izdienas pensijām pašvaldības policistiem nodot izvērtēšanai komisijās, lai kompleksi skatītu šo jautājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu