«BTA Baltic Insurance Company» auditētā peļņa pērn - € 1,932 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Risku apdrošināšanas kompānija «BTA Baltic Insurance Company» (BTA) pagājušajā gadā strādājusi ar auditēto peļņu 1,932 miljonu eiro apmērā, liecina kompānijas publiskotais finanšu pārskats.

Bruto apdrošināšanas prēmijās BTA pērn parakstījusi 130,808 miljonus eiro, bet bruto atlīdzībās kompānija izmaksājusi 77,467 miljonus eiro. Kompānijas 2016.gada finanšu rezultāti nav salīdzināmi ar iepriekšējo gadu, jo iepriekšējais BTA finanšu gads ilga 14 mēnešus - no darbības sākšanas 2014.gada 28.oktobrī līdz 2015.gada 31.decembrim.

Tostarp 2017.gadā visvairāk prēmijās BTA parakstījusi transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanā - 48,102 miljonus eiro, seko sauszemes transporta apdrošināšana (KASKO), kurā prēmijās parakstīti 31,572 miljoni eiro, īpašuma apdrošināšana, kurā prēmijās parakstīti 15,9 miljoni eiro, kā arī veselības apdrošināšana, kurā prēmijās parakstīti 12,633 miljoni eiro.

Arī atlīdzības BTA pagājušajā gadā visvairāk izmaksājusi OCTA apdrošināšanā - 34,821 miljonu eiro. Seko KASKO apdrošināšana, kurā BTA atlīdzībās izmaksājusi 21,509 miljonus eiro, veselības apdrošināšana, kurā atlīdzībās izmaksāti 9,065 miljoni eiro, un īpašuma apdrošināšana, kurā atlīdzībās izmaksāts 6,21 miljons eiro.

«Mērķtiecīgas apdrošināšanas pakalpojumu portfeļa attīstības rezultātā sabiedrība 2016.gadā sasniedza veiksmīgus rezultātus,» teikts kompānijas finanšu pārskata vadības ziņojumā, piebilstot, ka «Vienna Insurance Group» (VIG) piesaiste akcionāru sastāvā un izvēlētā biznesa stratēģija ļāva kompānijai būtiski palielināt darbības apmēru Igaunijā (+29%) un Lietuvā (+24%), kā arī nostiprināt pozīcijas korporatīvo klientu segmentā, kurā parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju apmērs pieauga par 18%.

Tāpat kompānijas vadība norāda, ka arī Latvijā 2016.gadā bija vērojamas augšupejas tendences un mērens parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugums 1% apmērā. «Straujāku izaugsmi Latvijas tirgū ierobežo tajā valdošā sīvā konkurence,» piebilsts vadības ziņojumā.

BTA finanšu pārskata vadības ziņojumā arī minēts, ka 2016.gadā straujākais parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju pieaugums bija vērojams OCTA apdrošināšanā (+23%), nelaimes gadījumu apdrošināšanā (+20%), veselības apdrošināšanā (+18%), KASKO (+17%) un īpašuma apdrošināšanā (+13%).

Kompānijas vadība norāda, ka pagājušajā gadā Baltijas valstīs turpināja pieaugt parakstīto apdrošināšanas prēmiju apmērs brīvprātīgās apdrošināšanas viedos. Kopumā BTA parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju apmērs brīvprātīgajos apdrošināšanas veidos 2016.gadā sasniedza 82,7 miljonus eiro, kas ir par 11,3% vairāk nekā 2015.gadā.

«Parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju pieaugums ir sekmējis sabiedrības izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apmēra pieaugumu 2016.gadā par 9,8%, sasniedzot 77,5 miljonus eiro. 2016.gadā sabiedrība izmaksāja vidēji gandrīz 304 000 eiro katru darba dienu, kas ir aptuveni 38 000 eiro katru darba dienas stundu. Būtiskais izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību pieaugums 2016.gadā (+109%) ir pamatots ar vairākām lielām izmaksām korporatīvo klientu segmentā,» minēts vadības ziņojumā.

Pēc BTA vadības vēstītā, 2016.gadā izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apmērs ir pieaudzis nelaimes gadījumu apdrošināšanā (+28%), OCTA (+11%) un KASKO (+9%). «Atlīdzību apmēra pieaugums transportlīdzekļu apdrošināšanā ir saistīts galvenokārt ar automašīnu remonta un rezerves daļu izmaksu pieaugumu,» piebilsts vadības ziņojumā.

2016.gadā BTA turpināja uzlabot arī atlīdzību pieteikšanas un pakalpojumu iegādes iespējas izmantojot attālinātos saziņas līdzekļus - pērn 99,5% no kopējā saņemto atlīdzību lietu skaita reģistrēti attālināti Klientu atbalsta dienestā. Tostarp Igaunijā 97% no 2016.gadā saņemto atlīdzību skaita reģistrēti attālināti Klientu atbalsta dienestā, bet Lietuvā - 82%

Tāpat kompānijas vadības ziņojumā atzīmēts, ka BTA par spīti sīvajai konkurencei nozarē 2017.gadā saskata augstu izaugsmes potenciālu vairākos apdrošināšanas veidos, tostarp īpaši brīvprātīgajā apdrošināšanā.

Turpinot apdrošināšanas produktu un klientu apkalpošanas uzlabošanu, 2017.gadā Baltijas valstīs BTA plāno parakstīto bruto apdrošināšanas prēmiju pieaugumu 8% apmērā. Tostarp straujākā izaugsme plānota Igaunijā - par 24%, kamēr Latvijā un Lietuvā, ņemot vērā pašreizējo apdrošināšanas portfeļa apmēru, izaugsme gaidāma attiecīgi 7% un 5% apmērā.

«Sabiedrība plāno stiprināt tās apdrošināšanas portfeli, turpinot tā diversifikāciju un samazinot OCTA apdrošināšanas veida daļu. Sabiedrība uzstāda augstākus mērķus brīvprātīgās apdrošināšanas veidos, piemēram, īpašuma apdrošināšanā, KASKO un palīdzības apdrošināšanā. Tajā pašā laikā sabiedrība turpinās sākto iniciatīvu procesu pārvaldības efektivitātes uzlabošanā visās darbības jomās, kas iekļauj privātpersonu un korporatīvo klientu apkalpošanas standartus un tiešsaistes pārdošanas attīstību,» teikts vadības ziņojumā.

Finanšu gadā, kas ilga no BTA darbības sākšanas 2014.gada 28.oktobrī līdz 2015.gada 31.decembrim, kompānijas peļņa bija 3,666 miljoni eiro. Vienlaikus bruto apdrošināšanas prēmijās BTA attiecīgajā laika periodā parakstīja 55,73 miljonus eiro, bet bruto atlīdzībās kompānija izmaksāja 35,589 miljonus eiro.

Jau vēstīts, ka 2015.gada decembrī BTA noslēdza līgumu par investora - Austrijas VIG piesaisti. Darījums noslēdzās 2016.gada augustā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu