Trīsdesmit valstu līderi apstiprina Ķīnas «jaunā Zīda ceļa» iniciatīvu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Trīsdesmit valstu un valdību vadītāji pirmdien pieņēma kopīgu iniciatīvu, paužot atbalstu Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina ambiciozajam plānam izveidot tirdzniecības un infrastruktūras tīklu Eirāzijā.

Valstu līderi ieradušies Pekinā uz divu dienu samitu saistībā ar cerību, ka Sji iniciatīva, kas paredz būvēt dzelzceļus, autoceļus, ostas un spēkstacijas Eirāzijā un Āfrikā, nesīs ekonomisko ieguvumu visiem.

Sji solījis, ka «Zīda ceļa fondam» tiks piešķirti vairāk nekā 100 miljardi dolāru investīcijās, finansējumā un finanšu palīdzībā.

Valstu līderu kopīgajā ziņojumā izteikts solījums veidot atvērtu ekonomiku un pretoties visa veida protekcionismam, kā arī cīnīties ar klimata izmaiņām un veicināt sociālo iekļaušanu.

Tāpat līderi vēlas veicināt tirdzniecību un investīcijas, balstoties uz tirgus noteikumiem un vispāratzītām starptautiskām normām. «Vismazāk attīstītās valstis saņems īpašu uzmanību, lai novērstu attīstības kavēšanos,» teikts dokumentā.

Samitā piedalās vairāk nekā 130 valstu pārstāvji, tostarp vairāk nekā 29 valstu un valdību vadītāji, viņu vidū arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas prezidents prezidents Redžeps Tajips Erdoans. Uz samitu ieradies arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Ziņu aģentūra DPA jau iepriekš vēstīja, ka samita dalībnieku vidū tomēr parādījušās arī domstarpības. Kādas anonīmas amatpersonas sacīja, ka Eiropas Savienības (ES) valstis gatavojas atteikties parakstīt paziņojumu par tirdzniecību, ko paredzēts pieņemt samitā, apsūdzot Ķīnu par to, ka tā nevēlas ņemt vērā ES valstu bažas par caurskatāmību, publiskajiem iepirkumiem un starptautisko sociālās un vides aizsardzības standartu pārkāpumiem «jaunā Zīda ceļa iniciatīvas» īstenošanas gaitā.

Vācijas ekonomikas ministre Brigita Ciprīsa žurnālistiem samitā teica, ka ES valstis ir apņēmušās neparakstīt paziņojumu par tirdzniecību, ja Ķīna neizpildīs to prasības.

Situāciju labi pārzinošas amatpersonas pirmdien pavēstīja, ka ES valstu pārstāvji līdz pirmdienas vakaram vēl nebija saņēmuši atbildes no Ķīnas puses saistībā ar izteiktajām prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu