Notāri: Testamentus gadā vidēji noformē 3000 cilvēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Katru gadu savu pēdējo gribu pie notāriem testamentā noformē vidēji 3000 cilvēku, informēja Latvijas Zvērinātu notāru padomē (LZNP).

Tāpat padomē norādīja, ka kopš atteikšanās no lieciniekiem pie notāriem taisīto testamentu skaits ir pieaudzis divas reizes. «Līdz 2014.gadam, noformējot testamentu, bija nepieciešama divu liecinieku klātbūtne. Kopš atteikšanās no šīs prasības pie notāriem taisīto testamentu skaits pieaug vidēji par 20% katru gadu. Tas skaidri parāda, ka sabiedrība kļūst atbildīgāka un izglītotāka par riskiem, kas var iestāties, ja cilvēks pēdējo gribu ir nolēmis paust mājās rakstītā un glabātā testamentā,» tā skaidroja LZNP priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Kā uzsvēra LZNP priekšsēdētāja, privāti taisīts un mājās glabāts testaments dažādu iemeslu dēļ var netikt izpildīts un visbiežāk šāds testaments glabājas paša rakstītāja mājās - nereti tikai šī persona pati zina, ka tāds eksistē. Tāpēc var gadīties, ka testaments mantojuma lietā tā arī nenonāk, jo mantinieki nezina par tā esību un atrašanās vietu, piebilda Stīpniece.

Padomes vadītāja arī piebilda, ka mājās taisītu un glabātu testamentu var atrast kāds ar negodprātīgiem nolūkiem, turklāt pašrocīgi rakstītu testamentu ir viegli viltot, apzināti vai netīši iznīcināt.

«Pirmkārt, pie notāra taisītam jeb publiskam testamentam ir garantija, ka tas nekur nenoklīdīs un vajadzīgajā brīdī stāsies spēkā. Pie notāra taisīts testaments tiek reģistrēts Publisko testamentu reģistrā, un tas nozīmē, ka testaments vienmēr tiks atrasts, jo, tiklīdz notārs sāk mantojuma lietu, viņam automātiski ekrānā parādās ziņa par personas atstātu testamentu. Šajā reģistrā esošie testamenti ir pieejami ne tikai notāriem Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs praktizējošiem notāriem,» stāstīja Stīpniece.

Tāpat Latvijas notāriem ir iespēja iegūt informāciju par citā Eiropas valstī taisītu testamentu, kas ir īpaši būtiski mūsdienās, kad tik daudz cilvēku no Latvijas ilgstoši vai pastāvīgi devušies darba un dzīves gaitās ārzemēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu