Eksperti: Vēsie laikapstākļi augļkokiem vairumā dārzu līdz šim nav kaitējuši

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēdējās dienās vēsie laikapstākļi augļkokiem vairumā dārzu līdz šim nav kaitējuši, sacīja aptaujātie eksperti.

Dārzkopības institūta galvenā pētniece Māra Skrīvele aģentūrai LETA sacīja, ka ābeles un bumbieres salnās, visticamāk, nebūs cietušas. Taču laikapstākļu ietekme uz pārējām kultūrām dažādās Latvijas vietās var būt atšķirīga. Vietām varētu būt cietuši ķirši un plūmes, ja tie sākuši ziedēt. Taču ābeles un bumbieres lielākoties nav cietušas - sevišķi to var attiecināt uz dārziem Vidzemes pusē un Latgalē, kur augļkoki attīstās lēnāk nekā citviet Latvijā.

Skrīvele piebilda, ka šim līdzīgus pavasaris novērojusi jau agrāk un tie nav bijuši postoši. Problēmas būtu bijušas tad, ja salnu laikā augļkokiem jau būtu aizmetušies augļaizmetņi. Līdz ar to kopumā laikapstākļi nav nodarījuši lielu kaitējumu. «Sliktāk būtu bijis, ja šogad agri būtu iestājies pavasaris un augļkoki būtu ļoti attīstījušies. Šī iemesla dēļ tie cieta Vācijā un Francijā, kur bija silts marts, viss saplauka un tad sekoja strauja temperatūras maiņa,» teica Dārzkopības institūta galvenā pētniece.

Skrīvele teica, ka ļoti būtiski arī tas, kā augļkoki attīstīties turpmākajos mēnešos, vai ziedēšanas laikā nebūs salnu. Arī tad, ja augļkoki šogad sāks ziedēt vēlāk nekā citus gadus, ražu tas neietekmētu. «Parastais ziedēšanas laiks dārzos vairumā gadījumu ir apmēram 20.-25.maijs. Taču ir bijuši gadi, kad augļkoki zied no 5.-10.jūnijam. Arī tad bijusi normāla raža,» teica Dārzkopības institūta galvenā pētniece.

Viņa piebilda, ka salnās varētu būt cietušas dārza zemenes, ja tās kaut nedaudz sākušas plaukt. Tomēr kopumā salnas līdz šim nav bijušas tik postošas, lai būtiski kaitētu.

Arī Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) pārstāve Renāte Kajaka vēsie laikapstākļi pēdējās dienās augļkokus lielākoties nav ietekmējuši, jo aukstums uznācis vēl pirms Latvijā sākušas ziedēt augļkoku pamatkultūras - ābeles un bumbieres.

Viņa pastāstīja, ka arī lauka zemenes vēsie laikapstākļi nav negatīvi ietekmējuši, jo patlaban zied vienīgi zemenes slēgtajās platībās. Šī iemesla dēļ ir arī pāragri novērtēt, kā zemenes uz lauka ir pārziemojušas. To varēs izvērtēt vēlāk, kad tās sāks ziedēt.

Jau ziņots, ka nakts uz piektdienu Latvijā būs kārtējā maijam neraksturīgi aukstā nakts - gaisa temperatūra pazemināsies līdz +1..-5 grādiem. Gaidāmi jauni aukstuma rekordi. Līdz šim zemākā temperatūra, kas reģistrēta 12.maijā, ir -4,7 grādi 1999.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu