Uzņēmēji plāno veidot 2.pensiju līmeni ar ievērojami zemākām izmaksām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā zināmi uzņēmēji plāno izveidot 2.pensiju līmeņa ieguldījumu plānu ar ievērojami zemākām pārvaldīšanas izmaksām, šodien par iecerēm mediju pārstāvjus un interesentus informēja projekta «Indexo» pārstāvji.

Patlaban kompānija AS «Indexo» vēl nav licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, tāpēc darbību plānots sākt tikai pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) licences saņemšanas. Licencēšanas procesa ilgums nav paredzams. Tāpat «Indexo» vēl jānoslēdz līgums par līdzekļu pārvaldīšanu ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru.

Projektā «Indexo» iesaistījušies vairāk nekā 30 Latvijas uzņēmēji, viņu vidū kādreizējais bankas «Nordea» Latvijas filiāles vadītājs Valdis Siksnis, «SAF Tehnikas» un «Mobilly» pārstāvji Normunds un Jānis Bergi, «Elko» pārstāvis Svens Dinsdorfs, «Tieto» pārstāvis Elmārs Gengers, «Capitalia» pārstāvis Juris Grišins, ķirurgs Kaspars Feldmanis, zvērināti advokāti Filips Kļaviņš un Raimonds Slaidiņš u.c.

«Indexo» mērķis ir radīt modernu, zemu izmaksu alternatīvu 2.pensiju līmeņa tirgū. Patlaban projekta dalībnieki ieguldījuši vairāk nekā divus miljonus eiro, lai pārvaldītu savas, savu draugu un citu Latvijas strādājošo pensijas.

«Indexo» pārstāvji norāda, ka pēc OECD datiem Latvijā ir augstākās komisijas maksas par pensiju līdzekļu administrēšanu starp attīstītajām valstīm. 2016.gadā Latvijas iedzīvotāji 2.pensiju līmeņa komisijās samaksāja gandrīz 40 miljonus eiro. Tajā pašā laikā vidējais 2.pensiju līmeņa plānu ienesīgums kopš 2003.gada ir bijis zemāks pat par inflāciju.

«Indexo» valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis sacīja, ka augstās pensiju plānu pārvaldes komisijas vienkāršā valodā ir netaisnība. «Nav brīnums, ka vidējais plānu ienesīgums kopš 2.pensiju līmeņa pirmsākumiem nepārsniedz inflāciju. Nesamērīgi augstās komisijas apēd mūsu pensijas,» uzsvēra Siksnis.

«Indexo» mērķis ir izveidot 2.pensiju līmeņa ieguldījumu plānu ar vismaz divas reizes zemākām pārvaldīšanas izmaksām. Ja patlaban pārvaldīšanas izmaksas veido 1,5% gadā, «Indexo» mērķis ir tās samazināt līdz 0,75% gadā, bet 2.pensiju plāna atdeve pirms komisijām būtu 5% gadā.

Jaunā projekta piedāvātais risinājums atbildīs identiski augstiem drošības standartiem kā pašreiz tirgū pieejamie - visi līdzekļi tiks turēti nošķirti turētājbankā, dubultai drošībai visus darījumus apstiprinās gan «Indexo», gan turētājbanka.

«Indexo» iecerējis Latvijā piedāvāt iespēju ieguldīt savu pensiju pasaules finanšu tirgus indeksiem piesaistītos ieguldījumu fondos. Citi pārvaldītāji šādu iespēju patlaban nepiedāvā.

«Mūsu vīzija ir piedāvāt ne tikai zemās izmaksas, bet arī modernu pieeju, proti, veikt ieguldījumus indeksu fondos. Ieguldītājam diversificētos indeksu fondos netieši pieder gandrīz visu pasaules lielāko uzņēmumu akcijas. Doma ir vienkārša - konkrētam uzņēmumam var iet grūti, bet ilgtermiņā pasaules ekonomika attīstās un kopumā tirgus aug. Šo pieeju izvēlas aizvien vairāk pasaules lielo pensiju pārvaldītāju,» sacīja «Indexo» izpilddirektors Toms Kreicbergs.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, AS «Indexo» dibināts šī gada janvārī. Tā valdes priekšsēdētājs ir Siksnis, valdē darbojas arī Normunds Bergs un Toms Kreicbergs. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2,265 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu