«Latvenergo» dividendēs valstij izmaksās € 90 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

AS «Latvenergo» dividendēs valstij šogad izmaksās 90,142 miljonus eiro, liecina «Latvenergo» akcionāru sapulces lēmumi, kas paziņoti biržai «Nasdaq Riga».

Akcionāru sapulce nolēma, ka no «Latvenergo» mātesuzņēmuma 2016.gada peļņas 137,441 miljona eiro apmērā 73,021 tiks izmaksāts valstij dividendēs. Tāpat nolemts izmaksāt valstij dividendēs arī 17,121 miljonu eiro, kas no «Latvenergo» 2015.gada peļņas ieskaitīti «Latvenergo» rezervēs ar mērķi lemt par to izmaksu dividendēs, lēmumu pieņemot vienlaicīgi ar lēmumu par «Latvenergo» 2016.gada peļņas sadalīšanu.

No pagājušā gada peļņas 64,42 miljonus eiro akcionāri nolēma nesadalīt un atstāt Latvenergo" rezervēs ar mērķi lemt par šīs summas izmaksu valstij dividendēs, lēmumu pieņemot vienlaicīgi ar lēmumu par "Latvenergo" 2017.gada peļņas sadalīšanu.

«Latvenergo» pērn strādāja ar 931,619 miljonu eiro konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 0,3% vairāk nekā 2015.gadā, savukārt koncerna peļņa pieauga par 53,6%, sasniedzot 130,593 miljonus eiro, liecina energokompānijas auditētais finanšu pārskats.

«Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs uzsvēra, ka 2016.gads ir bijis nozīmīgs gan koncerna darbībā, gan arī enerģētikas nozarē. «Pirmkārt, darbu sāka gaidītais «NordBalt» elektroenerģijas starpsavienojums, vēl vairāk integrējot Baltijas valstis Ziemeļu valstu elektroenerģijas tirgū. Otrkārt, aktīvi noritēja sagatavošanās darbi dabasgāzes tirgus liberalizācijai 2017.gada pavasarī. Treškārt, tika sperts solis ekonomiski pamatotai sadales tīkla attīstībai, ko veicināja principiāli jaunas AS «Sadales tīkls» tarifa struktūras ieviešana mājsaimniecību segmentā. Nozīmīgi lēmumi ir pieņemti, arī domājot par koncerna nākotni - gada nogalē ir apstiprināta jaunā perioda koncerna stratēģija 2017. līdz 2022. gadam. Tajā ņemtas vērā nozīmīgas enerģētikas nozares pārmaiņas, kas prasmīgi izmantojamas turpmākai koncerna izaugsmei,» klāstīja Žīgurs.

Uzņēmuma pārstāve Ivita Bidere aģentūrai LETA pavēstīja, ka «Latvenergo» finanšu rezultātus pozitīvi galvenokārt ietekmēja par 36% lielāka Daugavas hidroelektrostaciju (HES) izstrāde, kā arī zemākas dabasgāzes un elektroenerģijas cenas Latvijā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, dabasgāzes cena Latvijā bija par 24%, bet elektroenerģijas cena - par 14% zemāka.

«Latvenergo» EBITDA pērn palielinājusies par 28%, sasniedzot 393,4 miljonus eiro.

Vienlaikus Bidere atzīmēja, ka «Latvenergo» koncerns ir viens no lielākajiem nodokļu maksātajiem Latvijā. 2016.gadā koncerns valsts budžetā ir iemaksājis 209 miljonus eiro, tajā skaitā dividendēs par valsts kapitāla izmantošanu iemaksāti vairāk nekā 77 miljoni eiro. Atbilstoši 2017.gada valsts budžetam «Latvenergo» par 2016.gadu maksājamais dividenžu paredzamais apmērs ir 90,1 miljons eiro.

«Latvenergo» koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu nomu.

«Latvenergo» koncernā ir mātessabiedrība AS «Latvenergo» un meitassabiedrības - AS «Latvijas elektriskie tīkli», AS «Sadales tīkls», «Elektrum Eesti», «Elektrum Lietuva», AS «Enerģijas publiskais tirgotājs» un SIA «Liepājas enerģija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu