ĀCM skartā cūkkopības uzņēmuma «Ancers» apgrozījums pērn auga par 18,8%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Cūkkopības uzņēmuma «Ancers», kura apsaimniekotajā Krimuldas novada fermā «Rukas» un Salaspils novada fermā «Bunčos» šogad uzliesmoja Āfrikas cūku mēris (ĀCM), apgrozījums pagājušajā gadā pieauga par 18,8% salīdzinājumā ar 2015.gadu un sasniedza 3,075 miljonus eiro, savukārt kompānijas peļņa palielinājās par 0,8% - līdz 256 590 eiro, liecina «Firmas.lv» dati.

Uzņēmuma finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka 2016.gadā kompānijas apgrozījumu veidoja tikai realizācija vietējā tirgū, taču, neraugoties uz to, uzņēmuma apgrozījums pieauga par gandrīz 20%. Vienlaikus «Ancers» ražošanas izmaksas pērn palielinājās par 10%.

Tāpat «Ancers» vadība vēsta, ka pagājušā gada otrajā pusē «Ancers» nodeva ekspluatācijā graudu glabāšanas bunkurus, kas būtiski samazināja barības pašizmaksu. Pērn kompānija sāka būvēt vēl vienu kūti nobarojamajām cūkām, jo arī cūku ganāmpulks pērn pieauga par 20% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Vienlaikus kompānijas vadība atzīmē, ka, neraugoties uz 2016.gadā ieviestajiem biodrošības pasākumiem saimniecībā, šā gada sākumā uzņēmumu skāra ĀCM. Tādējādi tika iznīcināti visi dzīvnieki, barība un realizējamā produkcija - gaļa, kā arī liels daudzums mazvērtīgā inventāra un pamatlīdzekļu. Uzņēmums bija spiests būtiski samazināt arī darbinieku skaitu. «Šie notikumi krasi ietekmēs nākamā pārskata gada rādītājus,» atzīst «Ancers» vadība.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ĀCM šogad 13.janvārī tika konstatēts «Ancers» fermā «Rukas» Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā tika likvidētas 5023 cūkas, savukārt februāra sākumā sērga tika atklāta arī uzņēmumam piederošajā otrajā fermā Salaspils novada «Bunčos», kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku ganāmpulks.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijā aģentūrai LETA aprīļa sākumā pastāstīja, ka «Ancers» ir apliecinājis gatavību atsākt darbību cūkkopības nozarē pēc tam, kad uzņēmums būs izvērtējis visus riskus un pārskatījis biodrošību.

2015.gadā «Ancers» strādāja ar 2,588 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 32,7% un bija 254 524 eiro.

«Ancers» ir reģistrēts 1994.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir 84 020 eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Dace Kalvāne. Kompānijas pamatdarbība ir šķirnes cūku audzēšana un cūku nobarošana gaļai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu