Franču «Alstom» pēc britu tiesas lēmuma samaksā Lietuvai € 13 miljonu kompensāciju

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Francijas inženiertehnoloģiju koncerns «Alstom», kam Lietuvā izvirzītas apsūdzības kukuļošanā, pēc Londonas Sautvorkas tiesas lēmuma samaksājis Lietuvai kompensāciju 13 miljonu eiro apmērā.

Tiesa, kas izskata lietu, kurā koncerna Zviedrijas struktūrvienība «Alstom Power» tiek apsūdzēta korupcijā, šādu rīkojumu devusi jau pērn, ziņu aģentūrai BNS apliecinājuši vairāki neatkarīgi informācijas avoti.

Nauda pārskaitīta pagājušā gada jūlijā un saskaņā ar aģentūras rīcībā esošo informāciju tiks atdota holdinga «Lietuvos energija» uzņēmumam «Lietuvos energijos gamyba» (bijušajai «Lietuvos elektrine»), kurā «Alstom Power» laikā no 2004. līdz 2009.gadam veica modernizāciju 208 miljonu eiro vērtībā.

Nedz «Lietuvos energija», nedz tās akcionāre - Lietuvas Finanšu ministrija - nav komentējušas informāciju par saņemtajiem līdzekļiem un to izmantojumu.

Saskaņā ar BNS ziņām pēc naudas saņemšanas «Lietuvos energijos gamyba» atdos parādu bankai «SEB bankas» , kas 2014.gadā refinansēja projektam piešķirtos aizdevumus. Brīdī, kad Lielbritānijas tiesa pieņēma minēto lēmumu, kredīta atlikums bija aptuveni 13 miljoni eiro, tādēļ tika norādīts Lietuvai izmaksāt tieši šādu summu.

Lietuvas Cenu komisijas loceklis Darjus Biekša aģentūrai sacījis, ka «Lietuvos energijos gamyba» pēc naudas saņemšanas varētu izvēlēties vai nu izmaksāt dividendes, vai arī atdot naudu patērētājiem, samazinot elektroenerģijas tarifus.

Lielbritānijas Smago krāpšanas noziegumu birojs (SFO) pirms četriem gadiem apsūdzēja «Alstom Power», ka tā, piesedzoties ar vienošanos par konsultācijām, maksājusi toreizējā uzņēmuma «Lietuvos elektrine» starpniekiem vai darbiniekiem, lai saņemtu minēto lielo pasūtījumu. Pēc SFO ziņām, domājams, ka šīs lietas izskatīšana sāksies septembrī.

Arī Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes veic pirmstiesas izmeklēšanu par plaša apmēra krāpšanu un kukuļošanu, kurā figurē «Alstom», kura īstenoja ne tikai pieminēto «Lietuvos elektrine» termoelektrostacijas, bet arī Kauņas hidroelektrostacijas rekonstrukcijas projektu 43 miljonu eiro vērtībā.

Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT) šai lietā nopratinājis bijušos «Lietuvos energija» un «Lietuvos elektrine» vadītājus Rīmantu Juozaiti un Pranu Noreiku, Eiroopas Parlamenta deputātu Viktoru Uspaskihu, kas nopratināts īpašā liecinieka statusā, un pretrunīgi vērtēto uzņēmēju Prancišku Jurguti.

«Alstom Power» un divi tās darbinieki 2014.gada decembrī tika apsūdzēti kukuļošanā, kas turpinājusies astoņus gadus. Apsūdzības attiecas uz «Alstom Power» līgumiem ar Lietuvas kompānijām «Vilmetrona» un «Lietuvos elektrine», kas tagad pievienota «Lietuvos energijos gamyba», kura savukārt ietilpst holdingā «Lietuvos energija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu