Valdība piešķir papildu € septiņu miljonu atbalstu piena ražotājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Valdība šodien piešķīra papildu septiņu miljonu eiro valsts atbalstu Latvijas piena ražotājiem, lai mazinātu būtiskos ieņēmumu samazinājumus kopš importa embargo noteikšanas 2014.gada augustā, zināja Zemkopības ministrijā (ZM).

To paredz valdības atbalstītie un ZM sagatavotie grozījumi noteikumos, kas nosaka Eiropas Savienības (ES) ārkārtas pielāgošanas atbalsta piešķiršanas kārtību piena ražotājiem.

Izmaiņas noteikumos paredz papildināt ES ārkārtas pielāgošanas atbalstu ar papildu atbalstu no valsts budžeta, lai sekmētu tirgus stabilizāciju un veicinātu saimniecību ekonomisko ilgtspēju. Atbalsts no valsts budžeta paredzēts, jo līdzšinējie ES un valsts ārkārtas atbalsta pasākumi tikai nelielā apmērā kompensēja ieņēmumu samazināšanos un piena ražotāji izjuta nopietnas finanšu grūtības. Tāpat atbalsts piešķirts saistībā ar atsākušos piena iepirkuma cenas pazemināšanos pēc vairāku mēnešu ilga kāpuma. Paredzams, ka, iestājoties vasaras sezonai, piena iepirkuma cena samazināsies vēl vairāk, saasinot piena ražotāju finansiālo situāciju.

Valsts ārkārtas pielāgošanas atbalstu saskaņā ar ES nosacījumiem piešķirs pēc tādiem pašiem kritērijiem kā ES ārkārtas pielāgošanas atbalsts 2016. gada decembrī. Lai nodrošinātu atbalsta mērķtiecīgu novirzīšanu tiem lauksaimniekiem, kas joprojām turpina ražot pienu, atbalstu piešķirs tikai piena ražotājam, kuram uz šā gada 1. februāri ganāmpulkā bija reģistrētas slaucamas govis.

Tādējādi izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz, ka atbalstu šādiem piena ražotājiem piešķir par laikā no 2016. gada 1. marta līdz 31. augustam pirmajam pircējam piegādāto piena daudzumu, kas nav mazāks par 500 kilogramiem, ja piena ražotājs noteiktā laikposmā īstenoja vismaz vienu no šīm aktivitātēm - nepalielināja vai samazināja ražošanu, īstenoja kvalitātes shēmu vai projektu, kuru mērķis ir veicināt kvalitāti un pievienoto vērtību, īstenoja sadarbības (kooperācijas) projektus, piemēroja videi vai klimatam draudzīgas ražošanas metodes vai nodarbojās ar maza mēroga lauksaimniecību. Noteikto aktivitāšu mērķis ir dot ieguldījumu tirgus stabilizācijā un veicināt saimniecību ekonomisko ilgtspēju. Ražotājs atbalstu saņems tikai par vienu aktivitāti.

Tāpat kā līdz šim piena ražotājam jāiesniedz pieteikumu atbalsta saņemšanai, jo katram ražotājam izmaksājamo atbalstu Lauku atbalsta dienests aprēķinās un pārskaitīs vienotajā zemkopības nozares informācijas sistēmā norādītajā attiecīgā ražotāja kontā. Atbalstu plānots izmaksāt līdz šā gada 30. septembrim.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma «Latvijas Vēstnesis» tīmekļvietnē.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra aplēsēm piena iepirkuma cena Latvijā šā gada martā turpināja nelielu kritumu un bija vidēji 295,1 eiro par vienu tonnu salīdzinājumā ar 300 eiro februārī. Gada laikā piena iepirkuma cena pieaugusi par 42,6%, jo pērn martā piena iepircēji par tonnu piena maksāja 207 eiro. Turpretī Eiropas Savienības vidējā piena iepirkuma cena mēneša laikā pakāpusies par 0,3% un šā gada martā bija 334,2 eiro par vienu tonnu.

Tāpat vēstīts, ka valdība pagājušā gada 25.oktobrī atbalstīja ES noteikumu projektu, kas nosaka kritērijus par 9,76 miljonu eiro atbalsta piešķiršanu Latvijas piena ražotājiem, lai sekmētu tirgus stabilizāciju un veicinātu saimniecību ekonomisko ilgtspēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu