Eksperts: Nekustamo īpašumu investori meklē alternatīvus investīciju veidus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Investīcijas Latvijas nekustamo īpašumu sektorā stabili turpina mērenu izaugsmi un atsevišķos investīciju segmentos darījumu summas pietuvojušās vēsturiski augstākajiem rādītājiem, tāpēc tirgus dalībnieki arvien biežāk skatās uz alternatīviem investīciju veidiem, aģentūru LETA informēja nekustamo īpašumu kompānijas «Kivi Real Estate» partneris Ēvalds Pavlovs.

Pieaug investoru interese un darījumu skaits par reģionālu tirdzniecības centru, specifisku industriālu objektu un neiznomātu telpu iegādi, sacīja Pavlovs.

Viņš stāstīja, ka regulāri tiek saņemti pieprasījumi maza riska investīciju objektiem. Galvenokārt investori vēlas iegādāties iznomātus īpašumus ar starptautiskiem enkurnomniekiem un ilgtermiņa nomas līgumiem.

«Privāti investori un to grupas konkurē ar institucionāliem investoriem par vieniem un tiem pašiem īpašumiem, kas noved pie cenu pieauguma «premium» biroju ēku un tirdzniecības centru segmentos. Loģiski, ka šādos apstākļos tirgus dalībnieki meklē pietiekami drošas alternatīvas, kompensējot riskus ar augstu investīciju atdevi - virs 9%,» norādīja Pavlovs.

Viens no augošajiem investīciju objektu segmentiem ir reģionālie tirdzniecības centri ārpus Rīgas, skaidroja eksperts. Pārtikas un ikdienas pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi tur sekmīgi darbojas, neskatoties uz demogrāfijas līknēm vai maksātspējas samazināšanos, jo pieprasījums pēc pirmās nepieciešamības precēm ir stabils. Darījumi par šādiem objektiem atkarībā no vietas un darījuma apjoma var sasniegt pat 13% ikgadēju ienesīgumu.

«Atšķirīgs segments ir industriālie īpašumi. Parasti uzņēmumi telpās ir veikuši lielus finansiālus ieguldījumus un ražošanas iekārtu pārvešana ir gandrīz neiespējama vai sarežģīta. Attiecīgi iegādājoties ražotni, nelielu noliktavu vai servisu, nomnieku nomaiņas riski bieži vien ir zemāki nekā klasiskajos nomas segmentos,» sacīja Pavlovs.

Viņaprāt, investoriem, kuri gatavi aktīvi iesaistīties īpašuma uzlabošanas procesu vadīšanā, uzmanības vērts segments varētu būt brīvās telpas. «Piesaistot dizainerus, profesionālus pārvaldniekus un nekustamo īpašumu aģentus, ar salīdzinoši nelielām investīcijām un laika ieguldījumu var radīt ļoti interesantu nomas objektu. Ar dažām radošām darbībām un mērķtiecīgu stratēģiju, jaunie īpašnieki var ievērojami saīsināt iznomāšanas termiņus un paaugstināt potenciālās nomas maksas,» sacīja Pavlovs.

Investējot mazāk pieprasītajos segmentos, investoriem jārēķinās ar sarežģītāku banku finansējuma piesaisti un nereti ar papildus ieguldījumiem īpašuma uzlabošanā, norādīja eksperts. Tomēr kā galvenos ieguvumus Pavlovs nosauca augstāku investīciju atdevi (9-13%), darījuma nosacījumu fleksibilitāti, kā arī īpašnieka spēju radīt augstu pievienoto vērtību ar savu finanšu un laika ieguldījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu