Lietuvas un Zviedrijas kompānijas panāk galīgo vienošanos par «NordBalt» remontu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pērn ekspluatācijā nodotajam Lietuvas un Zviedrijas energosistēmu starpsavienojumam «NordBalt» tiks veikts remonts - 2018.gadā starpsavienojuma sauszemes daļā plānots nomainīt 116 kabeļa uzmavas.

Šādu vienošanos panākuši abu valstu elektropārvades tīklu operatori «Litgrid» un «Svenska Kraftnat» un «NordBalt» kabeļa ražotāja - Zviedrijas kompānija ABB.

«Lietuvas un Zviedrijas jūras kabelis tiks izmantots gadu desmitiem ilgi, tādēļ mums jābūt pārliecinātiem, ka tehnoloģijas droši darbosies visu šo laiku,» paziņojumā presei uzsvēris Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgmants Vaičūns, kas iepriekš jau atzinis, ka tieši uzmavas ir biežo kabeļa bojājumu galvenais iemesls.

«»NordBalt» savienojums ir svarīgs visam Baltijas jūras reģionam, tādēļ ir svarīgi, ka izdevies atrast risinājumu, kas garantēs gludu un drošu kabeļa darbību,» viņš norādījis.

Pēc ministra teiktā, Lietuvas elektroenerģijas lietotājiem šie darbi nemaksās neko, jo izdevumus segs ABB. Līdz nākamajam gadam paredzēts veikt no jauna projektēto uzmavu izmēģinājumus, bet precīzi remontdarbu sākuma un beigu termiņi vēl nav zināmi.

Saskaņā ar «Litgrid» rīcībā esošajiem datiem jūras elektrokabeļi mēdz atslēgties vidēji desmit reizes gadā. Šogad «NordBalt» jau atslēdzies vismaz četras reizes, bet pagājušajā gadā - aptuveni 15 reizes, taču jāpiebilst, ka pērn pirmajā pusgadā starpsavienojums darbojās izmēģinājuma režīmā, kad bojājumi un atslēgšanās gadījumi mēdz būt biežāki.

550 miljonus eiro vērtais un 453 kilometrus garais «NordBalt» kabelis savieno Klaipēdas un Nībru pārveidotājstacijas, ko arī būvējusi ABB. Zviedrijas pusē pazemes kabelis pa sauszemi stiepjas gandrīz 40 kilometru, bet Lietuvas pusē - 13 kilometru garumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu