Viļņa plāno vērsties Stokholmas šķīrējtiesā pret Francijas koncernu «Veolia»

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Viļņas pašvaldība un tai piederošais siltumsaimniecības uzņēmums «Vilniaus šilumos tinklai» (VŠT) gatavojas vērsties Stokholmas arbitrāžas tiesā pret Francijas koncernu «Veolia» un tā kontrolēto uzņēmumu «Vilniaus energija», kam šopavasar beidzās uz 15 gadiem noslēgtais Lietuvas galvaspilsētas siltumapgādes sistēmas nomas līgums, jo šie uzņēmumi nepiekrīt prasībai par nomas periodā nodarītajiem zaudējumiem aptuveni 200 miljonu eiro vērtībā.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis Viļņas vicemērs Valds Benkunsks, balsojums par vēršanos šķīrējtiesā paredzēts otrdien, bet visu nepieciešamo dokumentu sagatavošanai varētu būt vajadzīgi vairāki mēneši.

«Vilniaus energija» preses pārstāvis Nerijus Mikalajūns savukārt apliecinājis, ka prasība noraidīta 13.aprīlī un kompānija ir gatava tiesāties. «Atbilde bija noraidoša, jo tādi dokumenti ir absurdi un nepamatoti. Bēdīgi, ka jāatvēl resursi to izskatīšanai. Būsim spiesti piedalīties prāvā,» viņš paziņojis.

Jau ziņots, ka Viļņas pašvaldība kopā ar VŠT marta beigās iesniedza koncernam «Veolia» prasību aptuveni 200 miljonu eiro apmērā, bet šī summa vēl var mainīties. Kā iepriekš norādījis VŠT, prasībā teikts, ka «Vilniaus energija» visā nomas periodā nepietiekami samazinājusi ražošanas izmaksas, nepietiekamu uzmanību pievērsusi siltumtrašu modernizācijai, nav uzlabojusi kompānijas komerciālās un finansiālās darbības perspektīvas.

«Veolia» un «Vilniaus energija» pērn janvārī sāka strīdus procedūru pret Lietuvu Starptautiskajā investīciju strīdu risināšanas centrā (ICSID) Vašingtonā.

Kompānijas prasa 100 miljonu eiro kompensāciju no Lietuvas par tās iespējami negodīgo attieksmi un grupas aktīvu atsavināšanu Lietuvā. Tiek pieļauts, ka prasības gala summa būs vēl lielāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu