Latvija negaidīs Inčukalna gāzes krātuves izlikšanu tirgū, bet pati izteiks piedāvājumu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas valdība nolēmusi nebūt pasīvā lomā, bet pati izteikt piedāvājumu iegādāties gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmuma Conexus Baltic Grid, kurā ietilpst arī stratēģiski nozīmīgā Inčukalna gāzes krātuve un gāzes pārvades sistēma visā Latvijā, ziņo TV3 ziņas.

Premjers Māris Kučinskis uzskata, ka pareizāk ir nevis būt pasīvā lomā un reaģēt uz uzņēmuma īpašnieku piedāvājumu, bet gan valdībai pašai izteikt piedāvājumu. Iepriekš gāzes pārvades sistēmas vērtību kompānija Deloitte bija aplēsusi ap 200 miljoniem eiro. Taču ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens uzskata, ka tā ir novecojusi informācija, jo pēc Conexus izveides situācija mainījusies. Pēc plāna starptautiskais konsultants tiks algots vēlreiz, lai saņemtu kompānijas vērtības aktuālo novērtējumu un izstrādātu stratēģiju sarunās ar Gazprom un pārējiem akcionāriem. Ņemot vērā līdzšinējo retoriku, sarunās ar Aigara Kalvīša darba devējiem ministri sola izmantot spēka pozīciju, lai panāktu, ka gāzes infrastruktūra nonāk valsts vai tai simpātiska investoru rokās.

Valdība sola, ka nauda darījumam tiks atrasta, neatņemot to tik sāpīgajai veselības nozarei, minot, ka jāizmanto valsts kapitālsabiedrību potenciāls.

Ņemot vērā gāzes tirgus liberalizāciju, līdz šā gada beigām no Latvijas gāzes atdalītā uzņēmuma Conexus akcijas ir jāpārdod. Valdībai ir pirmpirkuma tiesības.

Tiek solīts, ka valsts izmantos spēka pozīcijas, lai panāktu, ka gāzes infrastruktūra nonāk valsts vai tai simpātiska investora rokās. Ja investors būšot simpātisks, tad netikšot tērēta valsts nauda.

Enerģētikas kompānijas AJ Power Holding valdes loceklis Roberts Samtiņš uzskata, ka gāzes krātuve un pārvades sistēma ir liela vērtība, turklāt gāzes patēriņš tik ātri nesamazināsies, lai šī vērtība kristos. Pēc viņa domām, gan gāzes tirgotāji, gan patērētāji būtu ieguvēji, ja šī uzņēmuma īpašnieku struktūra būtu caurskatāma un caurspīdīga.

Ekonomikas ministrs šonedēļ tiksies ar Lietuvas pārstāvjiem, lai runātu par kopīgu rīcību Baltijas valstu gāzes infrastruktūras, kurā ietilpst gan Inčukalna gāzes krātuve, gan Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis uzturēšanai, jo pašreiz katra valsts tās sedz no saviem līdzekļiem.

Jau ziņots, ka līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu 3.aprīlī spēkā stājās Enerģētikas likuma normas, kas paredz valsts pirmpirkuma tiesības attiecībā uz Conexus Baltic Grid.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu