«Eurostat»: Latvijā martā bijusi lielākā gada inflācija ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees.ee

Latvijā šā gada martā, salīdzinot ar trešo mēnesi pērn, bija augstākais inflācijas rādītājs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina trešdien publiskotie ES statistikas biroja «Eurostat» dati.

Patēriņa cenas Latvijā pagājušajā mēnesī bija par 3,3% augstākas nekā martā pērn. Nedaudz mazāka inflācija bijusi Lietuvā (+3,2%) un Igaunijā (+3%).

Kopumā gada inflācija martā reģistrēta visās 28 ES dalībvalstīs. Zemākais gada inflācijas rādītājs pagājušajā mēnesī bijis Rumānijā (+0,4%), kā arī Īrijā un Nīderlandē (abās valstīs +0,6%).

ES gada inflācija martā bija 1,6% pretstatā 2% februārī. 2016.gada martā ES patēriņa cenas gada izteiksmē saglabājās stabilas. Eirozonā patēriņa cenas pagājušajā mēnesī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, pieaugušas par 1,5% pretstatā 2% februārī, bet 2016.gada trešajā mēnesī 19 valstu veidotajā eirozonā patēriņa cenas arī gada izteiksmē saglabājās stabilas.

Savukārt salīdzinājumā ar februāri martā ES patēriņa cenas pieaugušas par 0,6%, bet eirozonā kāpums bija par 0,8%.

Latvijā - tāpat kā Austrijā, Kiprā un Maltā - patēriņa cenas mēneša salīdzinājumā martā pieauga par 0,9%. Lietuvā - tāpat kā Spānijā - reģistrēta mēneša inflācija 1,1% apmērā, bet Igaunijā - tāpat kā Lielbritānijā - patēriņa cenas salīdzinājumā ar februāri pieauga par 0,4%.

Mēneša deflācija martā bijusi Bulgārijā (-0,5%), kā arī Luksemburgā un Slovākijā (abās valstīs -0,1%), bet Beļģijā, Čehijā, Polijā, Somijā, Ungārijā un Zviedrijā patēriņa cenas martā saglabājās februāra līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu