Koalīcijas politiķi atturīgi par akcīzes nodokļa palielināšanu degvielai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Partija «Vienotība» ir skeptiska par izskanējušo plānu palielināt akcīzes nodokli degvielai, bet pārējo koalīcijas politisko spēku pārstāvji atturas to komentēt, jo neesot oficiāla apstiprinājuma, ka tas tiks realizēts.

Pašlaik vēl notiek darbs pie visu iespējamo nodokļu reformas kompensējošo mehānismu izvērtēšanas, un arī rosinājumam par akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai nepieciešami aprēķini, norāda politiķi.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA norādīja, ka nekomentēs izskanējušo informāciju, jo neesot politiska, tajā skaitā Finanšu ministrijas (FM) apstiprinājuma, ka tas ir reāls plāns. Ministrija politiskajam spēkam šādus plānus nav prezentējusi. Visa pārējā šajā kontekstā izskanējusī informācija ir vērtējama kā baumas, par kurām nav vērts runāt, norādīja ZZS līderis.

Arī taujāts par to, kā vispārīgi raugās uz ideju palielināt akcīzes nodokli degvielai, Brigmanis atbildēja, ka publiskajā telpā pastāv tendence atsevišķas ziņas pasniegt tādā veidā, ka tās tracina sabiedrību un situāciju zīmē drūmās, briesmīgās krāsās jeb ar domu «cik viss slikti», lai gan lēmums vēl nav zināms. Politiķis norādīja, ka ir noteikts grafiks nodokļu sistēmas reformas piedāvājuma sagatavošanai un ka ZZS par oficiālo piedāvājumu spriedīs pirms tā apspriešanas koalīcijas padomes sēdē.

Savukārt«Vienotība» ir skeptiska par šādu ierosinājumu, ņemot vērā iespējamo ietekmi uz citu preču cenām, aģentūrai LETA sacīja politiskā spēka Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa. Degvielas cenas ietekmētu arī inflāciju, līdz ar to nepieciešami FM aprēķini, uzsvēra «Vienotības» priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka politiskais spēks šajā jautājumā nav informēts par konkrētiem skaitļiem un atbildīgajā darba grupā atsevišķi šāds piedāvājums nav apspriests. Tāpēc politiķis atturējās komentēt izskanējušo informāciju par plānu palielināt akcīzes nodokli degvielai. Viņš gan reizē atzina, ka, ja šāda ideja tiktu apspriesta, būtu jāvērtē tās ietekme uz uzņēmējdarbību un autovadītājiem.

Bērziņš norādīja, ka nepieciešams izvērtēt visus iespējamos mehānismus, kas kompensēs gaidāmo ieņēmumu samazinājumu pēc nodokļu reformas īstenošanas. Politiķis vērsa uzmanību, ka attiecībā uz sākotnēji izskanējušo ideju par pievienotās vērtības nodokļa atvieglojumu atcelšanu medikamentiem Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) tagad norādījis, ka šī priekšlikuma vietā būs jāmeklē cits risinājums. Akcīzes nodokļa degvielai izmaiņu skatīšanas laiks darba grupā atkarīgs no FM, piebilda nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs.

Latvijas stabilitātes programmā 2017.-2020.gadam paredzēts, ka 2018.-2020.gadā varētu tikt veikta akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana naftas produktiem, ko izmanto par degvielu, vidēji par 11,5%. Stabilitātes programmā sniegtā informācija ietver nodokļu reformas priekšlikumus un fiskālos aprēķinus, kas sagatavoti un nofiksēti Stabilitātes programmas sagatavošanas brīdī - 2017.gada 3.aprīlī. Tomēr diskusijas par nodokļu reformu turpināsies līdz aprīļa beigām.

Kā ziņots, lai budžetā kompensētu aptuveni 235 miljonu eiro ieņēmumu samazinājumu, kuru radīs FM piedāvātā nodokļu reforma, no nākamā gada akcīzes nodokli degvielai varētu palielināt vismaz par 4 centiem litrā, bet līdz 2020.gadam dīzeļdegvielas akcīzes nodoklis varētu palielināties pat par 10 centiem, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzija.

Nākamā gada akcīzi par litru benzīna piedāvāts celt par 4,1 centu, bet 2020.gadā palielināt vēl par 3 centiem. Savukārt litram dīzeļdegvielas akcīzi nākamgad plānots celt par 4,5 centiem, bet no 2020.gada - vēl par 5,7 centiem. Autogāzei nodokļa likmes palielinājumi plānoti mazāki - par 1,7 centiem nākamgad un vēl 3,1 centu 2020.gadā, ziņoja LTV.

Šādi FM iecerējusi nākamgad papildus iekasēt vairāk nekā 40 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu