Palielināta valdības parāda prognoze šim un nākamajiem gadiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / TASS

Finanšu ministrija (FM) «Latvijas Stabilitātes programmā 2017.-2020.gadam» palielinājusi valdības parāda prognozi šim un nākamajiem gadiem.

Pagājušajā gadā sagatavotajā stabilitātes programmā FM valdības parādu 2017.gadam prognozēja 38,3% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), turpretī jaunākajās prognozēs valdības parāds aplēsts par 0,9 procentpunktiem lielāks jeb 39,2% no IKP.

Iepriekš valdības parāds 2018.gadam tika prognozēts 37,5% apmērā no IKP, tomēr jaunākajās prognozēs valdības parāds aplēsts par 0,7 procentpunktiem lielāks jeb 38,2% no IKP.

Tāpat, ja valdības parāds 2019.gadam tika prognozēts 38,2% apmērā no IKP, tad jaunākajās prognozēs valdības parāds aplēsts par 1,2 procentpunktiem lielāks jeb 39,4% no IKP.

FM skaidroja, ka vispārējās valdības parāda prognoze 2017.-2020.gadā ir palielināta, salīdzinot ar 2016.-2019.gada stabilitātes programmas prognozēm, ņemot vērā aktualizētās valsts budžeta finansiālās bilances, fiskālās telpas jeb pieejamo budžeta līdzekļu jaunu politikas prioritāšu finansēšanai prognozes, precizētu aizņemšanās stratēģiju vidējam termiņam, kā arī aktualizētās ekonomikas attīstības prognozes.

Vispārējās valdības parāda pieaugumu noteica arī Latvijā apgrozībā esošo eiro monētu, kuras emitē Latvijas Banka, iekļaušana vispārējās valdības parādā, sākot ar 2017.gada aprīļa notifikāciju, lai nodrošinātu vienveidīgu datu atspoguļojumu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu