Latvija jau pērn izpildījusi mērķi līdz 2020.gadam sasniegt 73% nodarbinātības līmeni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvija jau 2016.gadā izpildījusi reformu plānā ietverto mērķi līdz 2020.gadam sasniegt 73% nodarbinātības līmeni, teikts ziņojumā par «Latvijas nacionālās reformu programmas «Eiropa 2020» stratēģijas īstenošanu». Ekonomikas ministrijā (EM) norāda, ka ekonomiskā izaugsme arī turpmāk sekmēs nodarbinātības pieaugumu, tomēr pieauguma tempi varētu kļūt lēnāki, jo izaugsme lielā mērā balstīsies uz produktivitātes kāpumu.

Latvija apņēmusies līdz 2020.gadam sasniegt 73% nodarbinātības līmeni, tomēr jau 2016.gadā nodarbinātības līmenis valstī bija 73,2%.

Nodarbinātības līmeņa pieaugumu daļēji noteiks arī sagaidāmais iedzīvotāju skaita samazinājums darbaspējas vecumā.

Lai risinātu nodarbinātības problēmas, Latvijā izstrādātās nodarbinātības politikas pamatnostādnes paredz ekonomisko aktivitāšu un uzņēmējdarbības stimulēšanu, bezdarbnieku un bezdarba riskam pakļauto personu konkurētspējas palielināšanu darba tirgū, kā arī veicināt darbaspēka piedāvājuma un pieprasījuma pielāgošanās procesu.

2016.gadā tika izveidota Nodarbinātības padome trīs ministru - ekonomikas, izglītības un zinātnes, labklājības - sastāvā, lai veicinātu izmaiņas darba tirgū, nodrošinot tautsaimniecībai nepieciešamos speciālistus tādējādi sekmējot ekonomikas izaugsmi. Nodarbinātības padomes mērķis ir saskaņot starpresoru sadarbību nepieciešamo darba tirgus reformu jeb pārkārtojumu plānošanā, izstrādē, ieviešanā un uzraudzībā, lai tādējādi mazinātu disproporcijas Latvijas darba tirgū.

2016.gadā tika turpināti un pilnveidoti dažādi aktīvās darba tirgus politikas pasākumi darbaspēka prasmju un kvalifikācijas pilnveidošanai, veikti pasākumi bezdarbnieku iesaistes un aktivizēšanas uzlabošanai. Pērn aktīvās darba tirgus politikas pasākumos iesaistījās 118 600 reģistrēto bezdarbnieku un minētajiem pasākumiem izlietoti 34,3 miljoni eiro, tajā skaitā Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējums bija 26,6 miljoni eiro.

Aptuveni 82% no finansējuma izlietots bezdarbnieku kvalifikācijas paaugstināšanai un pilnveidei, nedaudz vairāk nekā 14% algoto pagaidu sabiedrisko darbu organizēšanai, aptuveni 15% atbalstītai nodarbinātībai, aptuveni 23% Jauniešu garantijas īstenošanai.

2016.gadā darbā iekārtojušies 72 300 bezdarbnieki, no kuriem gandrīz 21 000 jeb 28,9% bezdarbnieki ir iekārtojušies darbā pēc kāda aktīvā pasākuma pabeigšanas.

Lai veicinātu nodarbinātību un sekmētu darbaspēka mobilitāti, 2014.-2020.gada plānošanas periodā tiek paredzēts paaugstināt bezdarbnieku kvalifikāciju un prasmes atbilstoši darba tirgus pieprasījumam; palielināt jauniešu iesaisti nodarbinātībā un izglītības ieguvē Jauniešu garantijas ietvaros; paildzināt gados vecāku nodarbināto darbspēju saglabāšanu un nodarbinātību; palielināt nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku iekļaušanos darba tirgū; uzlabot ilgstošo bezdarbnieku iesaisti darba tirgū; kā arī uzlabot diskriminācijas riskiem pakļauto iedzīvotāju integrāciju sabiedrībā un darba tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu